Suggesties voor oudjaar

Na een overdadige kerst hebben de meeste mensen op oudjaar geen zin in uitgebreid eten. Daarom worden er meestal kleine hapjes gemaakt of een saladebufet waar de hele avond, en ook nog na twaalven, van gegeten kan worden. Hartig wordt afgewisseld met zoete oliebollen en appelbeignets, alles overspoeld met champagne.

Ons oudjaar zal naar alle waarschijnlijkheid rustig verlopen maar met het knallen van de champagnekurk wachten we niet tot twaalf uur. Voor bij de champagne denk ik dan aan een huzarensalade zoals mijn moeder deze altijd maakte, een lauwwarme zalm-aardappelsalade en Brabantse worstenbroodjes. Uiteraard voldoende voor als er nog vrienden onverwacht langskomen.

   

De zalmsalade zal aanvankelijk lauwwarm zijn door de pas gekookte aardappeltjes, ook koud blijft deze salade heerlijk. Voor een intensere zalmsmaak gebruik je gerookte zalm, liefst een moot, of verse zalm die gepocheerd wordt. Voor de aardappeltjes neem ik krieltjes in de schil, daar zit gewoon meer smaak aan. En mooie rijpe avocado’s maken het geheel qua smaak en kleur compleet.

worstenbroodjes   

Een Brabants worstenbroodje is een begrip en niet alleen in Brabant. Je kunt ze zelf makkelijk maken van lekker gekruid gehakt met simpel brooddeeg (bijvoorbeeld een pak Koopmans witbrood). Presenteer ze het liefst warm met scherpe mosterd of een chutney. En dan blussen met een sprankelend glas champagne. Het aftellen is begonnen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Brood, Hapjes, Salade, Vis, Vlees met de tags , , . Bookmark de permalink.