Oranjeboventaart (worteltjestaart)

Recept voor een ronde taart met doorsnede 26-28 cm

  • 250 gr wortelsIngrediënten worteltjestaart
  • 250 gr witte amandelen
  • 5 eieren
  • 250 gr suiker
  • 80 gr zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • geraspte schil van een sinaasappel
  • boter om vorm in te vetten
  • scheutje likeur (naar smaak)
  • Oranjeboven taartVoor het glazuur:
  • 450 gr poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 1 etl water of scheutje likeur (optioneel)
  • 3 etl gladde abrikozenjam
  • marsepeinen worteltjes ter garnering

 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak de wortels schoon en hak ze samen met de amandelen in de keukenmachine heel fijn.
  3. Splits de eieren. Klop de eidooiers met de helft van de suiker schuimig. Meng de fijngehakte wortels en amandelen erdoor.
  4. Zeef het bakmeel en voeg met een snufje zout al roerend toe.
  5. Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf en schep voorzichtig door het deegmengsel.
  6. Vet een hoge bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en plaats deze in het midden van de voorverwarmde oven.
  7. Bak de taart circa 45 minuten.
  8. Laat de taart op ene taartrooster geheel afkoelen.

Glazuur maken en opmaken taart:

  1. Klop de eiwitten los. Zeef de poedersuiker erboven en blijf kloppen tot stevige pieken getrokken kunnen worden.
  2. Verwarm de abrikozenjam in de magnetron en bestrijk hiermee de bovenkant van de taart. Laat afkoelen.
  3. Bestrijk de afgekoelde taart met het glazuur. Je kunt het geheel met een mes gladstrijken of met een vork cirkels trekken zodat de glazuur met de abriokozenjam vermengd wordt.
  4. Verdeel tot slot de marsepeinen worteltjes.

Lees ook de bijbehorende blog-entry: Oranje boven(op)

 

image_print

Één reactie op Oranjeboventaart (worteltjestaart)

  1. JOYCE schreef:

    De oranjeboventaart ziet er werkelijk prima uit, ik heb nog eens over het ontbrekende meel nagedacht, het recept ziet er nu meer uit als de hazelnoot-, of amandelmakronen
    die wij altijd met de kerst maken: 1 ei, 50 suiker, 50 gem. noot, en deze koekjes zijn
    altijd fantastisch en lang houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *