Advocaatpudding

Recept voor 6-8 personen:

  • 4 eiwitten
  • 100 gr suiker
  • 150 gr bitterkoekjes
  • 0,5 ltr slagroom
  • 3 dl advocaat (of meer!)
  • 1 borrelglaasje Amaretto
  • 7 blaadjes gelatine

Gelatine weken in koud water. Bitterkoekjes met de hand verkruimelen (grof of fijn). Eiwitten stijfkloppen. Slagroom stijfkloppen. Amaretto met suiker verwarmen. Als de suiker opgelost is, haal dan het pannetje van het gas en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Laat de gelatine oplossen en laat het geheel iets afkoelen. Meng slagroom, advocaat, bitterkoekjes en eiwit door elkaar. Tot slot  de opgeloste en afgekoelde gelatine vloeistof toevoegen en voorzichtig roeren. Laat staan totdat massa lobbig wordt. Spatel alles nog een paar keer goed door zodat je er zeker van bent dat de koekjes niet meer zakken. Spoel een puddingvorm om met koud water en vul de puddingvorm met de puddingmassa. In de koelkast minimaal 4 uur laten opstijven. Liever een dag van te voren maken, dan is de smaak nog lekkerder.

Het moment van toevoegen van de gelatine is cruciaal in dit recept. Laat de opgeloste gelatine niet te lang afkoelen anders bindt het niet meer en krijg je gelatine ‘stukken’ in de pudding. Maar het gelatinemengsel mag ook niet te warm zijn anders smelt de stijfgeslagen slagroom en stolt het eiwit.

Tips:

-Roer voorzichtig zodra de eiwitten erdoor zitten; anders verdwijnt de luchtigheid.
-Gebruik geen Amaretto, dan wordt de pudding zachter van smaak (meer geschikt voor kleine kinderen).
-Ik heb het recept ook wel eens met Weespermoppen gemaakt, ook niet gek. Al moet je wel van spijs houden, want daar lijkt het dan een beetje op.
-Gebruik je meer Advocaat of likeur dan is een extra blaadje gelatine nodig. Een blaadje minder maakt de pudding wat minder “eterig”, wat soms ook lekker is.
-Echte bakkers-bitterkoekjes zijn niet noodzakelijk (veel te duur) gewoon uit de supermarkt is lekker genoeg.

Gewoon uitproberen dus.

image_print

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.