Pruimencake

Recept voor een grote plaatcake:

  • 10-12 pruimen*
  • 300 gr roomboter
  • 375 gr suiker
  • 3 eieren
  • 425 gr bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 ml karnemelk of yoghurt
  • 2 thl vanille extract
  • –of het merg van 1 vanillestokje
  • (schil)rasp van 1 citroen
  • enkele etl suiker
  • poedersuiker
  • snufje zout
*gebruik i.p.v. pruimen ook eens nectarines, kersen of abrikozen.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een groot bakblik met bakpapier. Was de pruimen. Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Sla de boter en de suiker met de mixer romig. Voeg één voor één de eieren toe en blijf na elk ei door kloppen tot het ei geheel is opgenomen. Roer de citroenrasp, vanille en zout door de botermassa. Roer de karnemelk en vervolgens de bloem en bakpoeder voorzichtig door de botermassa. Schep het beslag in het bakblik en strijk het glad. Verwarm een koekenpan. Dip de halve pruimen met het snijvlak in de suiker en leg ze met de gesuikerde laag een halve minuut in de warme koekenpan. De suiker zal snel karameliseren. Verdeel de pruimen met de bolle kant naar beneden over het beslag. Je hoeft de pruimen niet aan te drukken, ze zullen vanzelf in het beslag zakken. Plaats het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cake in 50-60 minuten mooi bruin en gaar. Laat afkoelen en bestrooi royaal met poedersuiker.

 

image_print