Tulband

Recept voor een grote tulbandvorm (10-12 stukjes):

  • 200 gram boter
  • –extra boter om vorm in te vetten
  • 200 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 grote of 5 kleine eieren
  • 200 gram bloem
  • –extra bloem (3 eetlepels) voor te mengen met               de uitgelekte vruchten
  • 2 theelepels bakpoeder
  • scheutje rum aroma
  • borrelglaasje likeur (Drambuie)
  • 80 gr witte rozijnen
  • 80 gr bruine rozijnen
  • 1 etl poedersuiker
  • –eventueel handje gehakte noten
  • 1 bakje bicareau (100 gr)
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Beboter een grote tulbandvorm met boter en bestuif licht met poedersuiker.
  3. Was de rozijnen en week ze daarna samen met de gehakte bicareau minimaal een uur in de likeur. Voor het beste resultaat is 24 uur weken een aanrader!
  4. Boter, suiker en vanillesuiker mixen tot een romige massa.
  5. Voeg één voor één de eieren toe en klop na elk ei 1 minuut.
  6. Voeg daarna de gezeefde bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi romig beslag. Laat de rozijnen/vruchtjes goed uitlekken en vang het vocht op.
  7. Meng 3 eetlepels bloem door het rozijnenmengsel en roer vervolgens het mengsel door het beslag.
  8. Als het beslag iets te droog aanvoelt kun je er het likeurvocht (deels) doormengen. Maar het deeg behoort enigszins stevig te zijn, anders zakken de vruchtjes tijdens het bakken.
  9. Schep het deeg gelijkmatig in de tulbandvorm en bak de tulband in ongeveer 50-55 minuten bruin en gaar (controleer met een satéprikker).

Laat de tulband iets afkoelen en stort hem dan op schaal of rooster om verder af te koelen. Bestrooi met poedersuiker vlak voor het serveren.

Tip: vervang een deel van de rozijnen door klein gesneden gewelde abrikozen.

image_print