Recept voor een grote tulbandvorm (10-12 stukjes):
200 gram boter
- –extra boter om vorm in te vetten
- 200 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4 grote of 5 kleine eieren
- 200 gram bloem*
- 2 theelepels bakpoeder
- scheutje rum aroma
- 2 eetlepels likeur (Drambuie)
- 40 gr witte rozijnen
- 40 gr bruine rozijnen
- 1 etl poedersuiker
- –eventueel handje gehakte noten
- 1 bakje bicareau (100 gr)
Verwarm de oven voor op 160 graden. Beboter een grote tulbandvorm met boter en bestuif met poedersuiker. Was de rozijnen en week ze daarna minimaal een uur in 2 eetlepels likeur. Boter, suiker en vanillesuiker mixen tot een romige mass . Voeg één voor één de eieren toe en klop na elk ei 1 minuut. Voeg daarna de gezeefde bloem en bakpoeder toe en mix tot een mooi romig beslag. Laat de rozijnen uitlekken en vang het vocht op. Als het beslag iets te droog aanvoelt kun je er een lepel van het likeurvocht doormengen. Maar het deeg behoort enigszins stevig te zijn, anders zakken de vruchtjes. Dep de rozijnen droog en bestrooi ze, samen met de gesnipperde bicareau’s, licht met poedersuiker. Roer de vruchtjes door het beslag. Stort het deeg in de tulbandvorm en bak de tulband in ongeveer 50-55 minuten bruin en gaar (controleer met een satéprikker).
Laat de tulband iets afkoelen en stort hem dan op schaal of rooster om verder af te koelen. Bestrooi met poedersuiker vlak voor het serveren.