Kerstbrood

Recept voor 2 middelgrote broden:

  • 375 gr tarwebloem (patent)
  • 1 zakje instant gist (7 gr)Kerstbrood
  • 50 gr suiker
  • 160 ml melk, lauwwarm
  • 35 gr roomboter
  • 40 gr margarine
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 7  gr zout
  • 50 gr krenten
  • 100 gr blauwe rozijnen
  • 100 gr witte rozijnen
  • 50 gr sukade of  oranjesnippers
  • Amarene kersen (ongeveer 20 stuks)
  • 200 gr amandelspijs
  • 1 etl citroenrasp
  • half losgeklopt ei
  • iets gesmolten boter voor afstrijken
  • poedersuiker, optioneel

Tip:
– varieer met de vulling (noten, cranberries etc.) zolang je de hoeveelheid van de totale vulling maar gelijk houdt aan de hoeveelheid bloem.
– was de gedroogde vruchten in heet water en wel ze daarna in rum, het liefst de avond van te voren. Giet de volgende dag het vocht eraf en dep de vulling goed droog.

  1. Doe de bloem, gist, suiker, zout, ei en lauwwarme melk in een beslagkom (keukenmachine) en draai tot alle bloem bevochtigd is. Voeg DAN PAS (na ongeveer 5 minuten) de boter in kleine stukjes tegelijk toe. Laat draaien voor ongeveer 8  minuten (of met de hand kneden) tot alle boter is opgenomen en een soepel deeg is ontstaan . Het deeg is goed als je er een dun vliesje van kunt trekken zonder gaten.
  2. Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt rusten, kneed er dan de vulling doorheen. Rol hiervoor het deeg met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een A4. Strooi er nu 1/3 van de vulling op en vouw het deeg dicht. Herhaal dit nog 2 keer tot alle vulling op is. De vulling zit nu mooi in het deeg, de rozijnen steken er niet uit. Kneed niet te lang want dan maak je de vruchtjes kapot.
  3. Vorm het deeg tot een bal en plaats deze in een met olie ingevette kom, vet ook de bol bovenop lichtjes in. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 3 kwartier rijzen. Het deeg zal niet helemaal verdubbelen.
  4. Meng de amandelspijs met de citroenrasp en het ei en rol in plasticfolie twee pillen ter grootte van het brood, ongeveer 18-20 cm lang.
  5. Neem het gerezen deeg, deel het in tweeën en rol beide tot ovaal uit van 2 cm dik, aan de randen iets dikker.
  6. Plaats in het midden van de broden de spijspil en leg de amarene kersen op de spijs.
  7. Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs, iets verder dan de onderkant, en druk de naad goed dicht. Plaats de broden op een met bakpapier beklede ovenplaat.
  8. Dek de broden met een theedoek af en laat ze op een tochtvrije, liefst warme plek, nogmaals 30-45 rijzen (niet te lang laten rijzen, want dan zakt het brood makkelijk in na het bakken).
  9. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. De keuken wordt nu lekker warm wat het brood goed doet rijzen.
  10. Plaats de broden in het midden van de warme ovenen bak ze in ongeveer 35 minuten bruin en gaar. Verlaag de temperatuur  na 20 minuten naar 160 graden. De broden zijn gaar als ze hol klinken als je er klopt.
  11. Neem de broden uit de oven en kwast ze met zachte boter in. Laat verder geheel afkoelen en bestrooi daarna met poedersuiker.

Deeg met spijs en amarene kers          Twee broden
Rijzen onder theedoek          Vers uit de ovenKerstbrood

Lees ook de bijbehorende Blog-entry:  Bijna Kerst!

image_print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *