Linzen met warmgerookte zalm

Recept voor 2 personen:

  • 1 blik linzen 400 gr (blonde, uit blik of glas)
  • 2 kleine moten warmgerookte zalmlinzen
  • 1 dunne prei
  • 1 rode ui
  • half teentje knoflook
  • 10 blaadjes salie
  • 3 takjes peterselie
  • 1 etl citroensap
  • rasp (schil) van halve citroen
  • 2 etl olijfolie om te bakken
  • zout en peper
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • halve komkommer
  • citroensap, zout en peper
  • 2 etl olijfolie
  • 2 etl vers gehakte tuinkruiden
  1. Spoel de linzen uit blik of glas onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  2. Maak de prei en ui schoon en snijd in dunne reepjes.
  3. Verwarm 2 eetlepels olijfolie een een koekenpan en fruit daarin de ui, uitgeperste knoflook en prei zacht gaar.
  4. Snijd de salieblaadjes in dunne reepjes en hak de peterselie fijn, voeg aan het uimengsel toe.
  5. Voeg vervolgens de uitgelekte linzen toe en verwarm het geheel enkele minuten. (Niet te lang verwarmen want de linzen zijn al gaar).
  6. Breng de linzen op smaak met zout, peper, citroensap en citroenrasp.
  7. Rasp de komkommer (met schil) en druk of knijp deze goed uit zodat het meeste vocht er uit loopt.
  8. Meng voor de tzatziki de Griekse yoghurt met de komkommer, citroensap, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak en voeg 2 eetlepels gehakte (verse) gemengde tuinkruiden toe.
  9. Verwarm ondertussen de moten gerookte zalm afgedekt gedurende 1 à 2 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
  10. Verdeel de linzen over 2 borden en brokkel daar overheen de licht verwarmde zalm.
  11. Serveer (lauwwarm) met een royale schep tzatziki en geef er een frisse groene salade bij.

TIP:  restantje is ook lekker als (koude) meeneemlunch!

Linzen met warm gerookte zalm

Lees ook de bijbehorende Blog-entry: Superfood Linzen

image_print