Stifado met tonijn

Recept voor 4 personen:

  • 4 moten (diepvries) tonijn
  • 1 pond sjalotten
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 2 glazen rode wijn
  • 4 etl rode wijnazijn
  • 300 ml water
  • 3 thl kaneel
  • 1 thl komijn
  • 1 thl kruidnagelpoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 etl bruine suiker
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 100 gr feta, in blokjes

Bij diepvries tonijn: laat de tonijn ontdooien, spoel de moten af onder koud water en dep ze goed droog. Maak de sjalotten schoon en halveer alleen de hele grote, laat de rest heel. Maak de rode ui en knoflook schoon en snipper in kleine stukjes. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een braadpan en fruit hierin de rode ui en knoflook 10 minuten op zacht vuur. Voeg kaneel, kruidnagel en komijn toe en bak dit even met het uienmengsel mee zodat de geurstoffen vrijkomen. Voeg vervolgens tomatenpuree, wijn, water, rode wijnazijn, laurier en suiker toe en breng opnieuw aan de kook. Breng de saus op smaak met zout en peper (eventueel extra suiker). Voeg de sjalotten toe en laat het geheel met deksel op de pan minimaal 20 minuten op laag vuur stoven, of tot de sjalotten gaar zijn (maar nog niet uit elkaar vallen). Strooi de blokjes feta in de saus en laat nog 4 minuten trekken. Verwijder de laurierblaadjes. De saus is nu klaar voor gebruik.
Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk beide kanten van de vis met olijfolie. Verwarm een grilpan en rooster de tonijnmoten 1,5 minuut* aan elke kant op hoog vuur. De tonijn dient nog roze van binnen te zijn. Serveer de gegrilde tonijn met stifado-sjalottensaus, gekookte krieltjes in de schil en een groene salade.

* De tonijn kan na het grillen ook enkele minuten in de saus gelegd worden: de tonijn zal iets nagaren maar de smaken trekken zo heerlijk in de vis.

 

image_print

1 Reactie naar Stifado met tonijn

  1. JOYCE schreef:

    Heel apart, hebben wij nog nooit gegeten.
    Overigens een heel mooie griekse schotel ligt onder dit rezept.

Reacties zijn gesloten.