Frietje stoofeend

Recept voor 4 personen:

  • 3 eendenboutenFrietje stoofeend
  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 500 ml rode wijn
  • 2 etl ketjap
  • 2 etl balsamico azijn
  • 200 ml gevogelte fond
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 sinaasappels
  • 2 etl suiker
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • 1 kilo aardappel (stevig, bv Bintjes)
  • zout en peper
  1. Maak een marinade van ketjap, baslamico azijn, olijfolie, geperste knoflook en peper en zout. Marineer de eend hier minimaal 3 uur in, halverwege de boutjes keren.
  2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bruin hierin de gemarineerde bouten rondom. Blus met het restant van de marinade en de rest van de rode wijn. Voeg de fond toe en leg de twee takjes rozemarijn in de saus.
  3. Plaats de braadpan met deksel in een voorverwarmde oven op 170 graden en stoof de eend in ongeveer 1,5 uur gaar. Keer halverwege de boutjes en voeg zonodig iets vocht toe.
  4. Laat de bouten heel of pluis het vlees in grote stukken van het bot. Leg het vlees opzij.
  5. Zeef de ahtergebleven marinade-saus en vang het vocht op. Schep het teveel aan vet/olie eraf.
  6. Snijd de uien in vieren en daarna in reepjes. Verhit een klontje roomboter in de braadpan en voeg zodra de boter bruist twee schepjes suiker toe. Karamelliseer hierin de uien todat ze gaar en bruin zijn en de boter met suiker stroperig is.
  7. Blus af met de gezeefde marinade-saus.
  8. Schil de sinaasappels heel dik zodat ook het witte velletje eraf is. Snijd nu de partjes tussen de dwarsvelletjes uit. Vang ook het sap op. Voeg de sinaasappelpartjes met het vocht toe aan de uiensaus.
  9. Leg het vlees terug in de saus en bind zonodig de saus (met iets maizena).
  10. Schil en snijd voor de friet de aardappels in lange patatten. Was en dep de friet goed droog. Doe de friet in een kom en roer en 2 eetlepelsolijfolie doorheen, zodat alle frieten rondom bedekt zijn.
  11. Spreid de friet uit op een met bakpapier bedekte bakplaat, zodat ze allemaal los van elkaar liggen.
  12. Plaats de bakplaat met friet in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak ze ongeveer een half uur goudbruin (halverwege keren). Bestrooi de friet met zout voor het opdienen.
  13. Serveer een flinke portie friet met een royale schep stoofeend = frietje stoofeend. Lekker met appelmoes of stoofpeertjes.

gesneden friet  friet op de plaat

stoofeend  Frietje stoofeend

Lees ook de bijbehorende Blog-entry: Frietje stoof

image_print

Één reactie op Frietje stoofeend

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Nou, je bent weer lekker bezig met kokkerellen, heel goed zo, ik ben van plan deze week ook een stoofvlees te maken allerdings op de italiaanse wijze met een fles rode wijn.
    Mijn kruidentuin moet ik ook bewerken, de salie is helemaal uit de kluiten gewassen,
    met mijn rucola waren wij ook heel tevreden, heerlijk verse sla af te kunnen snijden.
    Van de bieslook heb ik al 3 keer afgesneden om in te vriezen, maar hoe meer je snijdt hoe beter het groeit. Ik had een balkontomaatje en heb er wel 30 stuk afgeplukt, heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *