Chipolatataart

Recept voor een taart met doorsnede van 24 cm:
voldoende voor 12 punten

  • 80 gr bloemKoffie met Chipolatataart
  • 20 gr custard (of maïzena)
  • 125 gr fijne suiker
  • 6 eierdooiers
  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 60 gr bigarreaux (groen/rood)
  • 25 gr blanke rozijnen
  • 25 gr donkere rozijnen
  • 1 eiChipolatataart
  • 150 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • 6 etl Marasquin of Amaretto
  • 1 thl rum essence
  • 250 gr blanke marsepein
  • 100 gr gekleurde marsepein
  • 3 etl abrikozenjam
  • poedersuiker
  • decoratie
  1. Verwarm de oven voor 170 graden. Beboter de springvorm (24 cm) en bestuif met poedersuiker.
  2. Snijd de biggareaux in kleine stukjes en overgiet ze samen met de gewassen rozijnen met 6 eetlepels Marasquin of Ammaretto. Laat dit weken.
  3. Klop de 6 eierdooiers los met de helft van de suiker (ongeveer 60 gram).
  4. Klop in een andere kom de 3 eiwitten met de rest van de suiker stijf.
  5. Zeef de bloem met de custard (of maïzena) en het snufje zout.
  6. Roer eerst het eierdooiermengsel losjes door de eiwitten en roer daarna het bloemmengsel door de eiwitten. Klop nu flink, liefst met een spatel, totdat een mooi taai, vloeibaar beslag ontstaat. Niet te lang want dan verdwijnt al de lucht uit de eiwitten.
  7. Schep het beslag in de springvorm en plaats de bakvorm in het  midden van de voorverwarmde ven en bak het biscuitdeeg in 30 minten gaar en licht bruin.
  8. Haal de bakvorm uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en verwijder dan de springvormrand. Plaats de cake op een taartrooster en laat verder afkoelen.
  9. Voor de chipolatavanillevla-vulling: week de gelatine in koud water; scheid het ei, en meng de dooier met één eetlepel suiker, het zakje vanillesuiker en een scheutje melk tot een papje.
  10. Breng de rest van de melk aan de kook. Voeg twee eetlepels warme melk aan het dooiermengsel toe om ‘familie’ te maken (dooier went zo aan de warmte) en giet dit dooiermengsel weer terug bij de warme melk. Plaats nog even op de warmtebron en blijf roeren. Roer na 3 minuten -van het vuur af- de geweekte en uitgeknepen gelatine erdoor. Blijf roeren.
  11. Laat de vla onder af en toe roeren geheel afkoelen en opstijven.
  12. Sla het eiwit met een schepje suiker stijf en doe dit ook met de slagroom. Meng vervolgens eerst de slagroom en daarna de eiwitten door de afgekoelde vla.
  13. Meng de geweekte vruchtjes met het Marasquin/Amaretto-vocht door de vla. Voeg tot slot een theelepel rumessence toe.
  14. Snijd de cake in drie gelijke lagen. Bedek de bodem met de helft van de chipolata-vlavulling, leg de tweede cakelaag erop, druk iets aan en bedek deze laag met de rest van de vlavulling. Dek af met de derde cakelaag.
  15. Verwarm de abrikozenjam in de magnetron tot vloeibaar en smeer dit uit over de bovenkant van de taart. Hierdoor plakt de marsepein straks goed.
  16. Rol de blanke marsepein tot een heel dunne plak uit (hoe dunner hoe beter) en vouw deze uit over de taart. Druk de marsepein voorzicht glad en snijd aan de randen overtollig marsepein weg.
  17. Rol de gekleurde marsepein dun uit op een met poedersuiker bestoven aanrecht en steek er lettertjes uit of maak er andere decoratieve figuren van. Decoreer de taart verder met bijvoorbeeld gesmolten chocolade. Gebruik je fantasie! De marsepeine decoratie blijft goed plakken met eiwit of een beetje water.
  18. Laat de taart in de koelkast geheel opstijven.

Chipolatataart

Lees ook de bijbehorende Blog-entry: echte Chipolata

Nog andere voorbeelden van decoratie:

Feest Chipolatetaart

Kersttaart Chipolata

Rozen Chipolata

image_print

2 reacties op Chipolatataart

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Ik had ook een 3 lagige Chipolatataart als huwelijkstaart, was wel zo gebruikelijk destijds. Leuk overigens dat in Nederland gezocht werd naar de beste thuisbakker.
    Bij ons liep vrijdag de finale van Duitslands beste bakker, ik heb heel veel zendingen gevolgd, het werkte werkelijk inspirerend. Daar werden ook huwelijkstaarten gemaakt, maar iets moderner als die van ons, lekkerder weet ik niet, chipolatataart is echt
    iets feestelijks.

  2. Sara schreef:

    Ziet er fantastisch uit! Weet niet of ik het aandurf maar lijkt me geweldig om te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *