Rabarbertaart

Recept voor een grote taartvorm:
(middellijn 25-28 cm)

    • 500 gr rabarber
    • 250 gr aardbeien
    • 125 gr frambozenjam
    • 200 gr roomboter
    • 100 gr witte basterdsuiker
    • 100 gr fijne tafelsuiker
    • een half ei
    • halve thl zout
    • 280 gr bloem
    • half zakje bakpoeder
    • 200 gr amandelspijs
    • 2 eiwitten
    • 175 gr fijne tafelsuiker
    • mespuntje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de rabarber schoon*, en snijd de stelen in stukjes van ongeveer 4 centimeter.
Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Meng de rabarber en aardbeien met de jam. Laat het fruit in een ovenschaal op 180 graden in 20 minuten garen. Neem de schaal uit de oven en laat afkoelen. Meng de boter, suiker, bloem, zout, bakpoeder en ei tot een deeg en laat dat een uurtje rusten. Beboter een taartvorm. Rol het deeg uit en bekleed er de vorm mee. Rol het amandelspijs (tussen plasticfolie) heel dun uit, en leg dit op de deegbodem. Verdeel het afgekoelde fruitmengsel over de taartvorm.  Verhoog de oventemperatuur  naar 190 graden. Klop de eiwitten met suiker en zout au bain-marie tot een stijve massa. Verdeel het geslagen eiwit over het fruitmengsel (met een spuitzak of trek punten met een vork). Bak de taart in 35 minuten gaar en bruin. Het schuim zal bros aanvoelen.

*Als je de rabarber en aarbeien wast, zorg dan dat de stukjes goed droog zijn, anders komt er tijdens het garen heel veel vocht vrij.

Extra:
Roer een geklutste eierdooier door het lauwe fruitmengsel, om het oxaalzuur van de rabarber af te zwakken, en te veel aan vocht iets te binden.

image_print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *