Christmas Pudding (cake)

Recept voor een ronde springvorm van 18 cm.

Dit recept wordt in ‘kopjes’ (cups) aangegeven omdat de Engelsen dat ook doen.
Neem hiervoor een koffiemok.

  • halve  kop gedroogde cranberries
  • halve  kop rozijnen/klein gesneden abrikozen
  • halve kop rum of cognac
  • één en een halve  kop amandelmeel
  • 2 thl baking sodaChristmas Pudding
  • 0,5 thl zout
  • 2 thl kaneel
  • 2 thl gemberpoeder
  • 2 thl nootmuskaat
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 grote eieren
  • halve kop Xylitol (of ander zoetstof)
  • –of 150 gr basterdsuiker*
  • 1 thl vanille extract
  • –of 1 vanillestokje
  • kwart kop gesmolten boter
  • halve kop geraspte pompoen
  • halve kop gehakte walnoten
  • kwart kop cognac of cognac om te besprenkelen
  • klontje boter om de vorm in te vetten
  • icing:
  • 250 gr mascarpone
  • 1 etl rum
  • zoetstof of poedersuiker naar smaak
  • citroensap van halve citroen

* Als je niet op de koolhydraten hoeft te letten kun je de zoetsof vervangen door (basterd)suiker. Tip: gedroogd fruit en alcohol bevatten koolhydraten. De drank kan eventueel vervangen worden door sinaasappel- of citroensap.

  1. Spoel de rozijnen en de cranberries af en week ze gedurende minimaal een uur in een halve kop cognac/rum. Een nachtje weken is nog beter.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Vet een springvorm van 18 cm diameter in met boter.
  4. Meng het amandelmeel, baking soda, zout, kruiden, rasp van sinaasappel en rasp van citroen met elkaar.
  5. Klop de eieren met de vanille (axtract of vanillemerg uit vanillestokje) en de Xylitol/suiker tot een romige massa.
  6. Roer beetje bij beetje de gesmolten boter door het eiermengsel.
  7. Roer het amandelmeelmengsel door het eier-botermengsel.
  8. Roer vervolgens de cranberries, rozijnen (+ weekvocht/drank), gehakte noten en de geraspte pompoen door het beslag.
  9. Giet het beslag in de springvorm en plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven.
  10. Bak de cake voor 30-40 minuten tot deze gaar is: een satéprikker komt er droog uit.
  11. Laat de cake in de vorm afkoelen.
  12. Prik (als de cake nog warm is) met een prikker of vork gaatjes en besprenkel de cake met cognac/rum/vruchtensap.
  13. Dek de cake af met plastic en laat hem minimaal een nacht in de koelkast staan.
  14. Maak een icing van de mascarpone, xylitol/suiker, citroensap en cognac/rum, tot een romige massa. Besmeer de cake met een dikke laag icing.

Christmas Pudding

Lees ook de bijbehorende Blog-Entry: Een pudding die geen pudding is.

image_print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *