Verse kruiden bewaren

Lees ook de bijbehorende Blog-entry:Een winterlang kruidenKruidentuin

 

Heel geschikt om te drogen zijn kruiden met een sterk aroma zoals :
bonenkruid, laurier, munt, oregano, rozemarijn, tijm en salie.
Deze kruiden winnen nog aan smaak. Een kruid zoals peterselie verliest echter veel van zijn aroma.

Oregano

  • Bind de kruiden samen in bosjes en hang ze te drogen op een donkere, luchtige, droge plaats.
  • De temperatuur op de ‘droogplaats’ mag niet hoger zijn dan 30°C omdat anders de etherische oliën vervliegen. Dus niet in de zon hangen.
  • Na zowat een week drogen zullen de meeste blaadjes droog zijn en kunnen ze van de takjes ‘gestroopt’ worden. Bewaar ze luchtdicht en in het donker.
  • Van koriander worden de vruchtjes (zaden) geoogst. Dit kruid bundel je dus samen in een bos en hang het in een zak of dichtgeweven doek, zodat de zaadjes bij het drogen kunnen worden opgevangen. Als het kruid droog genoeg is moet je de zaden eruit slaan.
  • Een magnetron of microgolf-oven is ook geschikt om kruiden te drogen: Leg de kruiden op keukenpapier en laat ze op de hoogste stand ongeveer 1 minuut drogen. Draai ze en laat ze verder drogen. De droogtijd hangt af van de hoeveelheid kruiden.
  • Basilicum, rozemarijn en salie kunnen worden ingelegd in olie. Zo bewaren ze hun aroma. Was de kruiden, droog ze en stop ze in een goed afsluitbare fles of pot. (vb weckpot) Overgiet ze met olijfolie of zonnebloemolie van goede kwaliteit. Laat ze zo 2 tot 3 weken trekken op een lichte plek en zeef daarna de olie.
  • Op dezelfde manier wordt kruidenazijn gemaakt. Hiervoor kan je meerdere kruiden samen in een pot doen. Overgiet ze met licht verwarmde azijn (wijnazijn of sherryazijn). Laat ze een paar weken trekken en zeef dan.
  • Kruidenboter: fijngehakte kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, melisse en peterselie kun je ook door zachte boter roeren met wat zout, peper en citroen. Dit mengsel vries je in.
  • Kruiden zoals basilicum, bonenkruid, dille, dragon, kervel, peterselie, bieslook en citroenmelisse kun je ook invriezen. Was kruiden , hak ze fijn en dep ze droog. Doe ze in een ijsblokjesbak. Doe er water over en laat ze invriezen. Om te voorkomen dat het aroma snel verloren gaat , verwerk je ontdooide kruiden best zo snel mogelijk.

Keukenkruiden om te drogen :
·  Dragon
·  Laurier
·  Munt
·  Rozemarijn
·  Salie
·  Tijm

Kruiden om in te vriezen:
·  Basilicum
·  Bernagiebloemen
·  Bieslook
·  Bonenkruid
·  Kervel
·  Peterselie
·  VenkelbladKruiden voor in azijn:
·  Bieslookbloemen
·  Dragon
·  Knoflook
·  Lavendelbloemen
·  Vlierbloemen
·  Venkelbloemen
image_print