Zoet Paasbrood

Recept voor 1 groot brood:

  • 100 gr roomboter + extra om brood mee te bestrijken
  • 75 gr gedroogde abrikozen
  • 75 gr gedroogde vijgen
  • 1 pak witbroodmix
  • 100 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 dl melk
  • 75 gr rozijnen
  • 75 gr amandelschaafsel
  • fijne witte kandij.

Laat 100 gr roomboter op kamertemperatuur komen. Snijd de abrikozen, vijgen en (ontpitte)dadesl in reepjes. Zeef de mix voor witbrood. Klop de boter met de suiker en een zakje vanillesuiker tot een crème. Klop er één voor één de eieren door. Verwarm 2 dl melk tot het lauw is. Spatel de witbroodmix en de melk in delen door het eimengsel. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg op een warme plaats 30 minuten rijzen*. Roer het daarna voorzichtig om. Schep de gesneden vruchten, rozijnen en het amandelschaafsel op het deeg en kneed het zo dat de vulling gelijkmatig wordt verdeeld. Vet een tulbandvorm in, strooi er gelijkmatig wat bloem in. Vorm van het deeg een dikke rol en schik deze in de vorm, niet te veel aandrukken. Bak het paasbrood op 180 graden in 60 minuten goudbruin en gaar. Steek er ter controle een satéprikker in, als deze er schoon uitkomt is het brood gaar. Stort de tulband op het ovenrooster en bestrijk de tulband direct met gesmolten boter en strooi.

*Voor het laten rijzen op een warme plaats kan ook gebruik worden gemaakt van de oven: verwarm de oven 10 minuten op 50 graden, zet de oven uit en plaats de beslagkom in de oven. Vervang het plasticfolie door een theedoek.

  • tip: vouw eventueel een pil (= worstvorm) amandelspijs in het deeg.
  • tip: gebruik geen tulbandvorm maar maak twee of drie strengen en vlecht het deeg.
  • tip: het deeg kan te vochtig zijn, plakkerig: zorg dat de gewassen rozijnen goed gedroogd zijn en voeg zo nodig wat extra bloem toe.
  • tip: bestrooi het afgekoelde brood met poedersuiker of dek het af met een waterglazuur (poedersuiker met druppel water).
image_print