- 240 gr roomboter
- 10 gr roomboter om in te vetten
- 180 gr patentbloem
- 1 etl bloem extra voor bestuiven vorm*
- –of 30 gr geraspt amandelschaafsel
- 400 gr amandelspijs, verkruimeld
- 150 gr extra amandelspijs in dunne plakken
- 200 gr verse eieren (= 4 eieren maat M)
- snufje zout
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Smelt de 10 gram boter en vet hier heel secuur de cakevorm mee in. Bestuif de vorm vervolgens met 1 eetlepel bloem of voor de luxe versie met amandelschaafsel. Klop de roomboter in een keukenmachine met garde of met de handmixer rustig en langdurig totdat deze zacht, luchtig en flink in volume heeft toegenomen. De boter ziet dan ook bijna wit. Schep nu het
verkruimelde spijs door de boter. Kluts de eieren even los en voeg de helft van het eimengsel toe aan het beslag en klop kort tot het ei is opgenomen. Voeg daarna de andere helft toe en klop ook dit er door. Klop niet te lang om de luchtigheid van de cake niet te verliezen. Zeef de bloem minimaal 2 keer boven aan aparte kom. Voeg de gezeefde bloem toe aan het beslag en spatel dit rustig door. Schep de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel de spijsplakjes over de cake. Dek de cake af met de rest van het beslag en strijk de bovenkant glad.
Plaats de cake in het midden van de voorverwarmde oven en bak de cake bruin en gaar in 60-70 minuten. Neem de cake uit de oven en laat hem 5 minuten rusten.
Stort de cake voorzichtig op een taartrooster en laat geheel afkoelen.