Zalm en croûte

Zalm met spinazie in een jasje van bladerdeeg:
Recept voor 2-3 personen: (de foto’s laten het dubbele recept zien: twee stukken zalm ingepakt)

Studentenversie = met iets meer uitleg!!

  • moot verse zalm, zonder vel,  300-350 gramzalm en croûte
  • 250 gram verse (gewassen) spinazie
  • klein kuipje Boursin
  • 5 plakken diepvries bladerdeeg
  • klein snufje bloem
  • 1 ei(geel)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • (eventueel 2 eetlepels paneermeel)
  1. Ontdooi het bladerdeeg bijtijds, dit gaat het snelst als je de vijf plakjes afzonderlijk van elkaar in de openlucht legt, afgedekt met plastic. Als de plakken goed ontdooid zijn (duurt een uurtje) leg dan alle plakken op elkaar (verwijder de tussenliggende plastic velletjes!) en rol met een deegroller (of een leeg bierflesje) het bladerdeeg tot een dunne lap die 2x zo groot is als de moot vis. Als je niets hebt om het bladerdeeg mee uit te rollen kun je de plakjes bladerdeeg ook naast elkaar leggen, iets laten overlappen, en de naden dichtdrukken. Gebruik een beetje bloem op de ondergrond waar je het bladerdeeg op legt, om vastplakken te voorkomen.
  2. Snipper de ui en het teentje knoflook zo fijn mogelijk.
  3. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan (koekenpan, braadpan of wok) waar straks alle spinazie tegelijk in past. Bak de ui en knoflook hierin even aan.
  4. Voeg de spinazie toe. — als je spinazie in de supermarkt koopt in een zak, is deze meestal al gewassen. Kijk de spinazie voor de zekerheid nog wel even na of er geen takjes of vreemde blaadjes tussen zitten.
  5. Laat de spinazie slinken, en roer regelmatig om, samen met de gefruite ui en knoflook. Dit slinken gaat heel snel, in enkele minuten heb je nog maar een handje spinazie over.
  6. Beng de spinazie op smaak met peper en zout. Spinazie kan veel kruiden/zout hebben. Maar blijf proeven om er zeker van te zijn dat je ook weer niet te veel gebruikt. Een lepel groene pesto of wat noodmuskaat smaakt ook prima.
  7. Doe de spinazie nu in een vergiet of zeef en druk deze aan met een een lepel om het vocht eruit te laten lopen. Laat de spinazie zo even staan (minimaal een kwartier). Als de spinazie te nat is krijg je straks sompig bladerdeeg!
  8. Was de verse zalm even onder koud stromend water af en dep de vis goed droog met een schone theedoek of keukenpapier.
  9. Strooi 2 eetlepels paneermeel over de helft van het bladerdeeg. Dit paneermeel is niet noodzakelijk, maar voorkomt dat teveel vocht in het bladerdeeg gaat zitten. Ik raad het dus wel aan te gebruiken.
     uitgelekte spinazie op de zalm   zalm, spinazie op bladerdeeg
  10. Leg de zalmmoot op de paneermeel, aan één kant van het deeg. Smeer rondom het deeg met eigeel in. Dit ei zorgt ervoor dat straks de randen mooi dicht plakken.
  11. Bestrijk de zalm met de Boursin, een lekkere dikke laag (ongeveer halve centimeter dik) en leg daarop de uitgelekte spinazie (zie foto hierboven).
  12. Vouw nu de andere helft van het deeg over de vis heen en druk de naden goed aan. Als je creatief bent, maak er dan een vorm van een vis van. Maak met behulp van de achterkant van een vork of scherp mesje kleine inkepingen welke schubben en vinnen suggereren.
    tweemaal zalm en croûte  zalm en croûte
  13. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met de rest van het eigeel. Dit bestrijken kun je gewoon met een kwastje doen, heb je dat niet, gebruik dan een stukje keukenpapier (als een soort sponsje) of doe het desnoods met je vingers…
  14. Leg de bladerdeegvis op een ovenplaat, of in een ingevette ovenschaal.
  15. De vis kun je nu bewaren totdat je hem gaat eten (niet in de koelkast, want dat trekt vocht aan!). Als je aansluitend aan het klaarmaken meteen wil eten, zorg dan dat je vooraf al minimaal je oven 15 minuten hebt voorverwarmd op 200 graden.
  16. Schuif de zalm en croûte in de voorverwarmdeoven en bak de vis in ongeveer 20 à 30 minuten bruin en gaar: zodra de bovenkant van het bladerdeeg mooi goudbruin is en al lekker begint te ruiken.
  17. Serveer met gebakken aardappeltjes en een frisse groene salade.

eindresultaat Zalm en Croûte

Lees ook de bijbehorende Blog-Entry: En Croûte

image_print

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.