Appeltaart

Recept voor grote appeltaart:

  • 350 gr bloem 
  • 250 gr koude roomboter (in blokjes)
  • 175 gr suiker voor deeg
  • 1,5 kilo zure appels, Elstar
  • 100 gr suiker voor vulling
  • 2 eieren
  • kaneel
  • paneermeel
  • grote springvorm
  • bakpapier
  1. Meng in een beslagkom (van keukenmachine) de bloem, suiker, boter en 1 ei tot een soepel deeg. Leg het beslag een half uur in de koelkast om iets op te stijven.
  2. Schil de appels en snijd in blokjes of partjes (niet te klein want dan wordt het appelmoes). Meng de appels in een kom met kaneel, suiker en 4 eetlepels paneermeel.
  3. Bekleed de bodem van een grote springvorm met bakpapier. Rol de helft van het deeg tussen twee vellen plasticfolie (gebruik een dikker kwaliteit of neem dubbele vellen) uit tot een ronde vorm zo groot als de springvorm plus opstaande rand erbij. Het deeg mag maximaal een halve cm dik zijn. Verwijder bovenste folielaag en keer het deeg met de andere folielaag naar boven in de vorm. Verwijder de folie. Plooi de rand naar de vorm en snijd overtallig deeg weg.
  4. Strooi een laagje paneermeel op de bodem en vul de vorm met de appelstukjes.
  5. Rol de rest van het deeg uit tot een lap zo groot als de vorm. Je kunt nu repen snijden en deze kruislings over de taart leggen, of het deeg in zijn geheel als deksel op de taart leggen (dan wel gaatjes prikken om te ontluchten tijdens bakken). Druk deegranden goed aan en bewerk taartrand met een vork.
  6. Klop ei los en bestrijk de bovenkant van de taart. Plaats de vorm in het midden van een voorverwarmde oven op 175 graden. Bak de appeltaart in 5 kwartier bruin en gaar.

image_print

5 reacties op Appeltaart

  1. monique schreef:

    Hoi Ellen,

    Zelf maak ik ook vaak appeltaart. Door de vulling doe ik, als een echte Van Houten, gembernat. Heerlijk. Omdat Hans niet van gember houdt gebruik ik alleen het nat, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon wat gember door doen, zolang het maar niet gaat overheersen. Overigens gebruik ik vaak gember door het eten en in plaats van de stukjes doe ik de gember door de knoflookpers. Werkt prima voor mensen die niet van stukken gember houden:).

    • ellen schreef:

      Wat een prima idee! Vooral die knoflookpers met gember, ga ik bij de eerstvolgende appeltaart ook proberen. De smaak van gember vind ik heerlijk alleen hou ik niet van die stukken.

  2. Marion van Houten schreef:

    Je appeltaart recept komt me goed van pas. Uiteraard heb ik deze al vaak bij jou gegeten dus ik weet dat ie heerlijk is. Volgende week ga ik naar Duitsland en volgens Pieter maak je daar alleen maar vrienden als je eigengebakken taart op tafel zet. Zijn verzoek dus of ik wat taart recepten wil mee nemen en hem wil leren taart te bakken. Dus deze appeltaart gaat het beslist worden. Voor andere (makkelijke) taart recepten houd ik me aanbevolen.

  3. Bob schreef:

    Beste Ellen,
    Het lukte helemaal niet met het deeg. Wat voor soort plastic folie bedoel je?

    Uiteindelijk heb ik het met aluminium folie gedaan, maar ook daar bleef het aan vast plakken, dus toen maar met alu folie en al in de over gezet.

    Ik moet wel toegeven dat dit de eerste appeltaart is die ik bak, maar ik heb me echt keurig aan het recept gehouden.

    Ik zie uit naar je uitleg.

    Groetjes,
    Bob

    • ellen schreef:

      Beste Bob,
      Wat jammer dat het niet gelukt is met het plasticcfolie. Meestal gebruik ik een dikkere kwaliteit, zoals ze ook bij de slager gebruiken. Die koop ik in een goede kookwinkel of bij de groothandel.Als je het dunne plastic gebruikt moet je zeker twee lagen nemen. Je zou ook bakpapier kunnen gebruiken.

      Maar het belangrijkste is dat je, na het deeg tot een homogene bal gevormd te hebben, het deeg afgedekt (in plastic) een half uurtje in de koelkast legt. De boter in het deeg kan dan opstijven wat het uitrollen makkelijker maakt. Daarnaast kun je tussen het plastic en het deeg eerst nog een beetje bloem stuiven.

      Ben benieuwd of je taart toch nog gelukt is met de alufolie in de oven (wel bruin geworden?).

      Appeltaart is mijn lievelingstaart, en al lijkt het makkelijk, het is toch een bewerkelijke taart. Maar ik kan je verzekeren dat vaak oefenen beter resultaat geeft. Veel succes met je volgende appeltaart!

      Groeten,
      Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.