Karrewiel

Breekbrood als bijgerecht:

 • 1 ui gesnipperd*Karrewiel, breekbrood
 • 3 teentjes knoflook
 • — 2 gehakt, 1 geperst
 • klont roomboter
 • 450 gr bloem
 • 200 gr geraspte kaas
 • 1 thl zout
 • 1 thl suiker
 • anderhalf zakje instant gist (10 gr)
 • 200 ml melk
 • 100 ml water, uit waterkoker (heet)
 • olijfolie of gesmolten boter

* varieer eens met kruiden, zaadjes etc.

 1. Verwarm een flinke klont roomboter in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui en 2 gehakte knoflookteentjes zachtjes lichtbruin en glazig. Laat dit mengsel afkoelen.
 2. Vermeng de bloem met de gist, zout, suiker, de helft van de geraspte kaas, 1 geperst knoflook teentje en het afgekoelde uienmengsel.
 3. Meet 200 ml melk af  in een maatbeker en voeg er 100 ml heet water uit de waterkoker aan toe. De melk heeft nu de juiste temperatuur, handwarm, om de gist straks te activeren.
 4. Er zijn meerdere methodes om het deeg verder te kneden:
  a. met een broodmachine: volg de instructies van de machine;
  b. met een keukenmachine: voeg geleidelijk de handwarme melk toe;
  c. met een handmixer/deeghaken: voeg geleidelijk de handwarme melk toe;
  d. met de hand: maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet hierin de handwarme melk. Vermeng vanuit het midden het vocht met de bloem.
 5. Kneed het deeg minimaal 10 minuten, tot een soepel deeg is ontstaan. Voeg iets bloem toe als het deeg te plakkerig blijft.
 6. Maak een ronde bol van het deeg en leg dit in een met olie ingevette kom, de deegbol ook iets invetten. Dek de kom met plastic af en zet deze op een warme plek om te laten rijzen. Mijn voorkeur gaat uit naar een voorverwarmde oven (op  50 graden). Laat het deeg minimaal 45 minuten rijzen tot het deeg verdubbeld is.
 7. Neem het gerezen deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Sla het deeg een paar keer dubbel, om de meeste lucht uit het deeg te halen.
 8. Verdeel het deeg in 20-22 stukken, vorm hier bolletjes van en leg de bolletjes in een licht ingevette bakvorm (bijvoorbeeld metalen springvorm, broodbakblik maar kan ook een siliconenvorm zijn). Maak de bolletjes zo groot dat ze passen in de vorm, maak er meer of minder. De bolletjes hoeven niet helemaal tegen elkaar aan te liggen.
 9. Bestrijk de bolletjes in de vorm met wat gesmolten boter of olijfolie en strooi er de andere helft van de geraspte kaas over.
 10. Dek de vorm met plastic af en laat het deeg op een tochvrije en warme plek nogmaals 15 minuten narijzen. De bolletjes zullen nu mooi tegen elkaar aan komen.
 11. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
 12. Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven, temper de temperatuur naar 200 graden en bak het brood in 25-30 minuten lichtbruin en gaar. Als het brood te snel bruin wordt, leg er dan een stukje aluminiumfolie over.
 13. Eet het brood warm of koud, serveer het bij een glaasje wijn of soep. De broodjes zijn makkelijk te breken.

Karrewiel

Lees ook de bijbehorende Blog-entry: Broodwiel.

image_print

1 Reactie naar Karrewiel

 1. Joyce Wöhner schreef:

  Ziet er fantastisch uit, ik heb altijd een beetje respekt voor gistdeeg, maar jouw recept laat zich goed lezen. Wat precies is eigenlijk comfort food heb ik nog nooit van gehoord.

Reacties zijn gesloten.