Kruidkoek met abrikozen

Recept voor een grote cake- of taartvorm:

  • 250 gr volkoren bloem
  • 100 gr roggemeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 100 gr gele basterdsuiker*
  • 100 gr rietsuiker*
  • 1 ei
  • 2 kopjes karnemelk/yoghurtdrink of
    koude thee
  • 3 thl kaneel
  • halve thl zout
  • 1 appel, geschild in kleine blokjes
  • 100 gr witte rozijnen, geweld
  • 150 gr gedroogde abrikozen, geweld
  • beetje olie of boter om vorm in te vetten
* Voor Montignacrecept: gebruik i.p.v. basterd- en rietsuiker 180 gr vruchtensuiker. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng bloem, roggemeel, bakpoeder, basterd-en rietsuiker, ei, kaneel en zout in een ruime kom. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en wel ze samen met de rozijnen 5 minuten in warm water. Droog het fruit. Voeg de  karnemelk, yogurtdrink of thee (of mengsel van alle drie) toe aan het bloemmengsel en mix met een handmixer of garde tot een egaal beslag (het beslag moet de substantie hebben van normaal cakebeslag; als het te droog is voeg dan nog extra vocht toe). Meng de appelblokjes, abrikozen en rozijnen door het beslag. Vet een grote cakvorm of (siliconen)taartvorm in en giet het beslag in de vorm. Temper de temperatuur van de oven naar 160 graden. Bak de taart iets onder het midden van de oven in ongeveer een uur bruin en gaar. Controleer na 50 minuten de gaarheid met een satéprikker; deze moet schoon en droog uit de taart komen. Laat op een taartrooster afkoelen en snijd er plakken of punten van.

-varieer met koekkruiden, vulling (gember, peer etc).

image_print