Confit de Canard

Recept voor 8 eendenbouten:

  • 8 eendenbouten (liefst canettes)
  • 5 tenen knoflook
  • 1 etl zwarte peperkorrels*
  • 1 etl verse rozemarijnnaaldjes*
  • 1 etl verse tijmblaadjes*
  • 5 kruidnagels*
  • 100 gr drof zeezout
  • ongeveer 2 ltr ganzenvet
  • extra nodig: een vijzel, vershoudfolie, keukenpapier, een zware stoofpan of vuurvaste aardewerken schaal, een grote, brandschone glazen of aardewerken pot met deksel
* Varieer met kruidencombinaties en ontdek zo je eigen smaak voor confit.

Pekelen: Pel de tenen knoflook en plet ze door er met een koksmes op te slaan. Doe de peperkorrels, rozemarijn, tijm en kruidnagels in een vijzel en stamp tot een grof mengsel. Hevel het kruidenmengsel over naar een ruime kom, samen met de zoutkorrels en knoflooktenen. Leg de eendenbouten erop, hussel alles met je handen en wrijf het kruidenzout aan alle kanten in het vlees. Vouw een dubbele laag vershoudfolie over de eendenbouten en stop ze rondom goed in.  Leg de eendenbouten 24 tot 36 uur in de koelkast.

Konfijten: Verwarm de oven voor op 130 graden. Laat het ganzenvet in een pan of vuurvaste schaal op een zacht vuurtje smelten. Wrijf de eendenbouten schoon met keukenpapier. Laat ze één voor één zakken in het gesmolten ganzenvet. Probeer ze zo te schikken dat ze in twee lagen in de pan passen, en zorg ervoor dat ze onder het ganzenvet oppervlak blijven. Zet de pan afgedekt in het midden van de oven en laat de eendenbouten anderhalf tot twee uur zachtjes garen. Controleer tussendoor af en toe of het vet niet gaat borrelen; in dat geval gaat het te hard en kun je de oventemperatuur wat temperen.

Bewaren: Haal de eendenbouten met behulp van een schuimspaan uit het vet en leg ze op een bord. Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier en plaats hem boven een schone kom. Zeef het warme ganzenvet. Schenk een laagje ganzenvet in de pot waarin je de confit gaat bewaren en zet deze een uurtje in de koelkast, zodat het vet opstijft. De eendenbouten en de rest van het vet kun je gewoon op kamertemperatuur laten staan. Haal de pot uit de koelkast en schik er zo efficiënt mogelijk de eendenbouten in. Schenk het ganzenvet (dat inmiddels opaal wit is, maar nog wel vloeibaar) erover tot de bouten volledig bedekt zijn. Sluit de pot af en bewaar de confit op een donkere koele plaats. Zorg er voor dat je telkens met een schone vork of lepel in het vet gaat.

Serveren:
Laat de pot met confit op kamertemperatuur komen en haal de bouten eruit. Leg de bouten naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif ze een minuut of tien onder een hete grill zodat ze warm worden en het velletje krokant. 

image_print

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.