Recept voor 4-5 personen:
- 500 gram kipfilet/kalkoen
- kopje water (of meer)
- klein blikje tomatenpuree
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 3 etl bruine suiker
- scheutje azijn
- half kopje ketchup
- 2 etl ketjap manis
- 4 etl atjar tjampoer
- kleine winterwortel, in reepjes
- klein blikje ananasschijven, in stukjes
- 2 etl sambal
- stukje (2 cm) verse gember (of 1 etl djahé)
- 2 etl olie
- zout
- eventueel maizena/aardappelzetmeel om te binden
Snijd de kip* of kalkoen in mooie brokken, niet te klein want het vlees moet nog herkenbaar zijn. Maak de gember schoon en hak deze heel fijn. Verhit de olie en roerbak hierin de gember en de uitgeperste knoflook. Niet bruin laten worden want dan wordt de knoflook bitter. Voeg de stukken vlees toe en roerbak enkele minuten op hoog vuur. Voeg daarna de gesnipperde ui en gesneden wortel toe. Blijf roeren. Meng voor de saus: water, tomatenpuree, ketchup, suiker, azijn en sambal en voeg dit geheel toe aan het vleesmengsel. Warm het geheel goed door en roer tot slot de stukjes ananas en atjar door de saus. Proef of de smaakverhouding zoet-zuur goed is. Breng op smaak met zout en eventueel extra sambal, suiker of azijn. Laat het gerecht op laag vuur 10-15 minuten garen. Gerecht is klaar als wortel beetgaar is. Bind de saus zo nodig met een beetje maizena of aardappelzetmeel. Serveer met witte rijst, bami of mihoen.
* varieer eens met drumsticks of bouten.
Ik had nog wat doperwtjes over: leuk voor het groene kleur accent.