Moskovische Tulband

Recept voor een 8-12 persoons tulband:

recept à la Holtkamp

  • 70 gr bicareau (klein gesneden)Moskovische Tulband
  • 70 gr rozijnen (geweld in likeur of rum)
  • 110 gr bloem
  • 20 gr maïzena
  • 100 gr koude boter
  • 5 eiwitten
  • 6 eidooiers
  • 120 gr suiker
  • een mespuntje zout
  • wat citroenrasp
  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Spoel de rozijnen onder warm water af en laat ze minimaal een half uur in een borrelglaasje likeur of rum wellen. Giet daarna het vocht er af dep de rozijnen een beetje droog.
  3. Zeef de bloem en vermeng met de maïzena en het zout.
  4. Snijd de koude boter in blokjes van een halve centimeter en meng die door de bloem.
  5. Klop de eidooiers met de citreonrasp en 50 gram van de suiker tot een nagenoeg wit mengsel.
  6. Klop de eitwitten op en voeg er geleidelijk 70 gram van de suiker aan toe.
  7. Spatel de eidooiermassa door het stijfgeslagen eiwit en daarna het bloem/boter mengsel.
  8. Schep er vervolgens de bicareau en rozijnen door.
  9. Schep de beslagmassa in een beboterde en met bloem bestoven tulbandvorm en bak de tulband 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  10. Prik met een scherp mes in de tulband, als het mes er schoon uitkomt is de tulband gaar.
  11. Bestrijk de tulband met 1 eetlepel gesmolten boter* en zet de vorm er terug op.
  12. Bestrooi de tulband, als hij helemaal is afgekoeld, met poedersuiker.

*door de tulband met boter te besmeren na het bakken en daarna meteen de vorm er weer overheen te plaatsen zal de tulband lekker sappig blijven: de gevormde condens blijft in de tulband.

Lees ook de bijbehorende blog-entry: Mixen

image_print