Coq au vin

Recept voor 4-5 personen:

  • 1 hele kip in delen of 5 losse bouten
  • 125 gr blokjes mager gerookt spek
  • 1 kleine winterwortel
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 12 sjalotten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 thl gedroogde tijm
  • 2 thl rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 pot gevogelte fond
  • — of 500 ml bouillon
  • 500 ml rode wijn
  • 2 à 3 etl bloem
  • 4 etl olie
  • enkele takjes peterselie
  • peper en zout naar smaak
  • 1 etl suiker

Ontvel de kipdelen en dep het vlees droog. Snipper 2 sjalotten en 1 ui. Snijd de winterwortel in plakjes en deze weer in vieren. Snijd 10 sjalotten doormidden als ze groot zijn, kleinere heel laten. Hak de knoflook fijn. Maak de champignons schoon en snijd doormidden.
Verwarm de olie en bak hierin de blokjes spek voor 2 minuten. Schep de spekjes uit het vet en zet apart. Bak in het spekvet de kipdelen rondom bruin en haal ze uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de gesnipperde ui, sjalot, knoflook, winterwortel en de gedroogde kruiden voor enkele minuten. Voeg de bloem toe, roer tot al het vetvocht is opgenomen in de bloem en schenk dan beetje bij beetje de rode wijn toe. Blijf roeren tot een dikke roux is ontstaan en voeg het fond toe. Voeg een eetlepel suiker toe en breng op smaak met peper en zout.  Leg de kipdelen in de saus en stoof de kip met deksel op de pan op een laag vuur in ongeveer 45 minuten gaar.
Bak ondertussen in een koekenpan het spek verder uit en voeg de champignons en halve sjalotten toe. Bak het mengsel lekker bruin. Voeg, als de kip gaar is, het champignon-mengsel toe en roer alles door elkaar.
Schep de coq au vin op een diep bord en strooi er gehakte peterselie over. Serveer met brood, krieltjes of kruimige aardappels. Geef er een frisse salade bij.

image_print

3 reacties op Coq au vin

  1. Maartje schreef:

    Coq au vin was heerlijk en succes bij tafelgenoten!

  2. JOYCE schreef:

    Nu ik ook nog even, ik heb vrijdagavond 31-8 ook een coq au vin gemaakt, orgineel
    uit een nieuw bourgondisch kookboek het smaakte voortreffelijk, mij was ontgaan dat
    jij ook een recept voor dit heerlijke eten had, maar het verschilde niet veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *