Paella

Recept voor 5-6 personen:

  • 1 varkenshaasje (ongeveer 200 gr), in plakjes
  • 250 gr gekruide (braad)worstjes (kalkoen of kip)
  • 200 gr tijgergarnalen, zonder staart
  • –of gamba’s, of rivierkreeftjes
  • 150 gr chorizoworst, in plakjes
  • 350 gr paella rijst
  • –of pakje van 350 gr gele rijst/Albert Hein
  • 150 gr vers gedopte doperwten
  • 250 gr sperziebonen, in stukjes van 2 cm
  • 4 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 1 blik tomatenblokjes, uitgelekt
  • 1 gr saffraandraadjes, geweekt in 1 etl water (alleen bij gebruik paellarijst)
  • 1 pot gevogelte fond, aangevuld met water tot 500 ml
  • –of 500 ml bouillon
  • 3 glazen witte wijn
  • 6 eetlepels olijfolie + extra olie voor besprenkelen
  • zout, peper, paprikapoeder
  • 1 citroen in partjes
  • peterselie, gehakt

Verwarm 3 eetlepels olie in een koekenpan en braad hierin de varkenshaasplakjes en de gekruide worstjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en snijd de gare worstje in plakken. Bak in de achtergebleven olie de tijgergarnalen met 1 gesnipperde knoflookteen gedurende 2 minuten. Schep de garnalen uit de pan en leg ze bij het vlees. Verwarm in een paellapan of grote braadpan/koekenpan met flinke bodem 3 eetlepels olie en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook.Voeg de doperwten, bleekselderij en sperzibonen toe en bak alles kort aan tot de uien glazig zijn. Voeg de uitgelekte tomatenblokjes, fond/bouillon en witte wijn toe, breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Voeg tot slot de droge gele rijst toe (of de gewassen paellarijst met saffraan). Laat het rijstmegsel 8 minuten koken en voeg daarna de het vlees (varkenshaas, worstjes, chorizoworst) en de garnalen toe. Laat het geheel nogmaals 8 à 10 minuten garen onder af en toe voorzichtig roeren. Zodra de schotel te droog dreigt te worden wat vocht toevoegen, totdat de rijst gaar is. Voor het opdienen royaal met olijfolie besprenkelen en serveren met een partje citroen en gehakte peterselie.

image_print