Smultrifle met chocolade en aardbeien

Recept voor 5-6 personen:

  • Enkele plakken chocoladecake 
  • –of een restje oude cake Smultrifle
  • klein doosje aardbeien
  • klein doosje blauwe bessen
  • 1 etl aardbeienjam
  • 2 etl likeur (optioneel) naar smaak
  • 4 etl suiker
  • 150 ml slagroom
  • 200 ml yoghurt*
  • kleine chocolade reep (puur)

*in plaats van yoghurt kan ook kwark gebruikt worden. Voor een steviger effect kun je de yoghurt ook in een zeef met koffiefilter laten uitlekken.

Neem een glazen (hoge) kom of schaal met ongeveer 1,5 liter inhoud. Maak de aardbeien en blauwe bessen schoon, snijd de aardbeien in stukjes en spoel het fruit onder koud water af. Laat uitlekken. Meng het fruit met twee eetlepels suiker en laat dit even staan totdat de suiker is opgelost en vocht aan de aardbeien onttrokken is zodat een siroop is ontstaan. Roer de jam door het fruitmengsel. Klop de slagroom met twee eetlepels suiker stijf en roer de yoghurt erdoor. Hak of rasp de reep chocola fijn en meng dit door het yoghurtmengsel (je hebt nu een romige yoghurt stracciatella). Bedek de bodem van de glazen kom met cake en besprenkel deze (optioneel) met een eetlepel likeur. Schep hier een laag fruit op en bedek met een laag yoghurt-stracciatella. Herhaal deze stappen/lagen nogmaals totdat alles op is. Zorg dat de laatste laag yoghurt is waarop je nog enkele vruchten plaatst. Strooi nog wat kruimels cake of chocola over het dessert. Plaats de schaal minimaal een half uur in de koelkast om goed koud, en de smaken intenser te laten te laten worden.

smultrifle met aardbeien

 

Bekijk ook de bijbehorende blog-entry: Smultrifle

image_print