Lamsbout uit de oven

Recept voor 5-6 personen:

 • lamsbout met bot, ongeveer 1,5 kg
 • 3 takjes rozemarijn
 • 3 takjes munt
 • 2 tenen knoflook, gesnipperd
 • 3 etl olijfolie
 • zout en peper
 1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  Snijd de lamsbout aan de bovenkant in met een scherp mes en maak een ruitmotief.
  Snedediepte ongeveer 1 cm.
 2. Pluk de rozemarijnnaalden en muntblaadjes van de steeltjes en meng deze samen met de knoflook, olijfolie en zout en peper in een hakmolentje of vijzel tot een pasta. Smeer en masseer hier de bout goed mee in. Leg de bout afgedekt minimaal 4 uur op een koele plaats De koelkast is te koud: of ruim een uur voor het bakken uit de koelkast halen. Vlees moet op kamertemperatuur zijn als het de oven in gaat.
 3. Vet een braadschaal royaal in met olijfolie en plaats de lamsbout met het bot naar beneden en ingekerfde zijde naar boven in de schaal. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de bout in een kwartier dichtschroeien. Zet dan de temperatuur op 80 graden.  Om de oven sneller naar 80 graden te laten zakken is het aan te raden de ovendeur voor 5 minuten even te openen.
 4. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van het vlees in de gaten te houden. Steek de thermometer in het midden van het vlees, niet tegen het bot, tijdens het bakproces, en laat deze er in zitten. Bak de bout op de lage temperatuur zeker 2 uur. De kerntemperatuur van lamsvlees licht tussen 50=roze en 60-70=medium, 80=doorbakken.

Lekker met gebakken aardappelen, geroosterde groenten en een knoflooksaus.

 

image_print

4 reacties op Lamsbout uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.