Lamsbout uit de oven

Recept voor 5-6 personen:

  • lamsbout met bot, ongeveer 1,5 kg
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes munt
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 3 etl olijfolie
  • zout en peper
  1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
    Snijd de lamsbout aan de bovenkant in met een scherp mes en maak een ruitmotief.
    Snedediepte ongeveer 1 cm.
  2. Pluk de rozemarijnnaalden en muntblaadjes van de steeltjes en meng deze samen met de knoflook, olijfolie en zout en peper in een hakmolentje of vijzel tot een pasta. Smeer en masseer hier de bout goed mee in. Leg de bout afgedekt minimaal 4 uur op een koele plaats De koelkast is te koud: of ruim een uur voor het bakken uit de koelkast halen. Vlees moet op kamertemperatuur zijn als het de oven in gaat.
  3. Vet een braadschaal royaal in met olijfolie en plaats de lamsbout met het bot naar beneden en ingekerfde zijde naar boven in de schaal. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de bout in een kwartier dichtschroeien. Zet dan de temperatuur op 80 graden.  Om de oven sneller naar 80 graden te laten zakken is het aan te raden de ovendeur voor 5 minuten even te openen.
  4. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van het vlees in de gaten te houden. Steek de thermometer in het midden van het vlees, niet tegen het bot, tijdens het bakproces, en laat deze er in zitten. Bak de bout op de lage temperatuur zeker 2 uur. De kerntemperatuur van lamsvlees licht tussen 50=roze en 60-70=medium, 80=doorbakken.

Lekker met gebakken aardappelen, geroosterde groenten en een knoflooksaus.

 

image_print

4 reacties op Lamsbout uit de oven

  1. Bart de jong schreef:

    230 graden dat is crematorium hitte! Liever 100-150 en lekker de tijd nemen, voor een lekker kleurtje van te voren aanbraden!

    • ellen schreef:

      Hallo Bart,
      Inderdaad is 230 graden erg warm, of liever gezegd heet. Maar deze temperatuur is alleen bedoeld voor de eerste 15 minuten, om het vlees in korte tijd dicht te schroeien. Daarna wordt de temperatuur naar 80 graden teruggebracht. Voor een perfecte kerntemperatuur zal de bout dan ongeveer 2 uur in de oven staan: de langzame gaartechniek. Uiteraard kun je ook het vlees in de pan rondom dichtschroeien en vervolgens op 100-150 graden afbraden in de oven. Mijn slager raadde destijds toch de 80 graden aan: het vlees braadt langer, maar lager, waardoor de sappen en structuur optimaal behouden blijven. Aan ieder natuurlijk de vrije keuze om de bout toch eerst in de pan aan te braden, of niet.
      Groeten, Ellen

  2. Lia Zegers schreef:

    Dank! Eerste keer lamsbout gemaakt… meteen hoge lat: voor 40 personen lamsbout voor t kerk-paasdiner. Ennnn… gelukt… perfect getimed, perfect gegaard!! Nomnomnom

    • ellen schreef:

      Lia, wat heerlijk! En wat een uitdaging voor zo’n grote groep, maar daar leent zo’n lamsbout zich wel erg goed voor. Je hebt mij meteen weer geïnspireerd: ik heb vanmiddag een lamsbout gekocht die ik door de slager heb laten uitbenen. Ben van plan dit mooie stukje lam (1400 gram!) te gaan vullen en oprollen. Vervolgens ook langzaam garen. Heerlijk, voor eerste Paasdag. Ik duik nog even mijn kookboeken in voor een leuk recept of vulling. Als het recept slaagt, komt het uiteraard op de site, dan wel pas na Pasen.. Groeten, Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.