Recept voor 6 personen:
- 3 beschuitbollen
- 1 etl roomboter (25 gr)
- 2 etl bloem (30 gr)
- ± 3 dl melk
- peper en zout
- snufje nootmuskaat
- 6 plakjes belegen kaas
- 6 plakjes gekookte ham
- 100 gr geraspte Grana Padano of Gruyère
- roomboter om te smeren
Verwarm de oven voor op 150 graden. Snijd de beschuitbollen doormidden en besmeer het zachte gedeelte met roomboter. Leg op elke helft een plak kaas en daarop de ham. Snijd de kaas en ham mooi rond bij in de vorm van de beschuitbol. Maak de bechamelsaus: smelt de roomboter in een pannetje en voeg de bloem toe. Blijf roeren tot de boter is opgenomen door de bloem. Vervolgens al roerend de melk toevoegen, blijf roeren tot een mooie gladde dikke saus is ontstaan. Gebruik ongeveer 3 dl melk, kan ook minder, afhankelijk van de substantie. De bechamel moet behoorlijk dik zijn. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Strijk op elke beschuitbol over de ham een dikke laag bechamel. Bestrooi elke croque royaal met geraspte kaas. Plaats de broodjes op een rooster in het midden van een voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 8 minuten warm en krokant. De kaas moet net gesmolten zijn.
* maak er een croque madame van door een klein gebakken kwarteleitje op het broodje te leggen.
* gebruik een snede oud-boerenbrood, stokbrood of elk ander brood.