Brabantse worstenbroodjes

Recept voor 12 broodjes:

  • 10 g boter of margarine
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gedroogde gist*
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • (versgemalen) peper
  • snufje nootmuskaat
  • snufje gemberpoeder
  • snufje gemalen ketoembar**
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel boter om in te vetten                          foto bron: www.uwkwaliteitsbakker.nl
  • 500 g bloem
  • 2 eetlepels bloem om te bestuiven

*gebruik i.p.v. gist en bloem een pak Koopmans witbrood en volg de aanwijzingen op het pak voor het maken van deeg.
** gebruik je eigen kruidenmengsel of een kant en klaar pakje gehaktkruiden.

In pannetje of magnetron boter smelten. Meng 1 theelepel zout, suiker en gist. Gesmolten boter en 1,5 dl handwarm water toevoegen en alles met de hand of met mixer met deeghaken mengen tot samenhangend deeg, al mengend geleidelijk nog ongeveer 1 dl handwarm water toevoegen. Het deeg mag niet te plakkerig worden. Op aanrecht deeg 10 minuten goed doorkneden tot het soepel en elastisch is. Deeg in kom leggen, afdekken met plasticfolie en op warme plaats 1 uur laten rijzen tot volume 2 tot 3 keer zo groot is. Gehakt mengen met 1 theelepel zout, peper, nootmuskaat, gemberpoeder en ketoembar. Gehakt in 12 gelijke porties verdelen en tot worstjes van ca. 12 cm vormen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen. Deeg uit kom nemen, éénmaal doorkneden en in 12 gelijke porties verdelen. Porties tot bolletjes vormen en op schaal. Losjes afdekken met plasticfolie en nog 30 minuten laten rijzen.
Oven voorverwarmen op 225 graden. Bakplaat invetten of bekleden met bakpapier.  Aanrecht bestuiven met bloem en bolletjes deeg uitrollen tot lapjes van ongeveer 15 x 18 cm. Aan korte kanten gehaktworstjes leggen. Zijkanten 1 cm over vulling vouwen en deeglapjes oprollen. Worstenbroodjes met naad naar beneden op bakplaat leggen. Eierdooier loskloppen en bovenkant van broodjes hiermee bestrijken. In midden van oven worstenbroodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar bakken.

Serveer warm of koud met mosterd of chutney.

 

image_print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *