Duivekater

Recept voor één groot vloerbood

  • 500 gr bloemDuivekater
  • 1 thl suiker
  • 10-12 gr gedroogd gist (anderhalf zakje)
  • 200 ml lauwwarme melk
  • halve thl zout
  • 50 gr gesmolten boter
  • 100 ml honing, vloeibaar
  • geraspte citroenschil van 1 citroen
  • 1 thl gemalen steranijs
  • mespuntje kaneel
  1. Maak een gistpapje van 50 gr bloem, suiker, gist en de helft van de melk. Laat het rusten en wacht tot het gaat schuimen.
  2. Zeef de overige bloem boven een grote kom, strooi het zout aan de buitenkant en maak een kuiltje in het midden van de bloem, giet hierin het gistpapje. Schenk de overige melk erbij en meng het goed door.
  3. Voeg vervolgens de boter, de honing (houd 2 eetlepels homing achter voor het afstrijken), de geraspte citroenschil en het de gemalen steranijs toe en kneed het geheel in ongeveer een kwartier tot een soepel deeg. Mocht het deeg te droog of te nat zijn, voeg dan desgewenst wat extra melk of bloem toe. Het deeg blijft wel wat plakkeriger dan gewoon brooddeeg.
  4. Leg het deeg in een kom, dek deze met plastic af en laat minimaal 2 uur op een warme plek rijzen.
  5. Vorm het deeg tot een zogenaamde ‘botvorm’, knip de twee uiteinden in en krul deze naar buiten om. En knip met een schaar een patroontje op de bovenkant van het brood.
  6. Laat het brood op een met bloem bestrooid bakblik (of gebruik bakpapier) afgedekt nog een half uur narijzen. Verwarm intussen de oven voor op 225 graden.
  7. Voor het extra narijzen heb ik de bakplaat op een pan met gekookt water geplaatst, maar elke warme omgeving is goed.
  8. Schuif het bakblik onder het midden in de oven en draai de temperatuur terug tot 200 graden.
  9. Bestrijk het brood na een kwartier met het restant van de honing en bak het daarna nog 10 à 15 minuten goudbruin.
  10. Laat het brood ongeveer 20 minuten staan alvorens het te consumeren. De Duivekater wordt nog lekkerder van een paar dagen staan, dus als je er af kan blijven…?

Duivekater na 1ste rijs          Duivekater 2de rijs op pan warm water

Duivekater

Lees ook de bijbehorende Blog-entry: Feestelijke kater

image_print