Varkenshaas in bladerdeeg

Recept voor 3-4 personen:

 • Varkenshaasje (reken per persoon ongeveer 1/3 van een haasje) liefst alleen dikke deel
 • Je kunt ook ‘korte varkenshaasjes’ krijgen, dit zijn alleen de dikke stompjes       *Reken slechts ± 100-125 gram per persoon
 • Diepvries  bladerdeeg (1 ½ plakje per persoon), ontdooid
 • Mosterd (grove mosterd is het lekkerst)
 • Plakken bacon, gerookt spek of rauwe ham,
  2 à 3 plakken per persoon (voldoende om stukje vlees mee in te pakken)
 • Gedroogde abrikozen,  3 à 4 per persoon
 • Olijfolie
 • Eierdooier

Varkenshaasje in weinig olijfolie rondom aanbraden, maximaal 5 minuten. Neem vlees uit de pan en laat 10 minuten afkoelen. Voor eenpersoons pakketjes: snijd het haasje in porties: stukjes van ± 3 cm dik. Smeer daarna het vlees rondom in met mosterd.  Klap de abrikozen open maar laat ze aan 1 kant nog aan elkaar zitten. Leg de abrikoosjes opengeklapt op de rug van het stukje varkenshaas. Wikkel de bacon/spek/rauwe ham om het haasje zodat het vlees met abrikoosjes geheel is ingepakt. Leg ½ plakje bladerdeeg op een heel plakje en rol dit iets uit. Leg het stukje vlees met de abrikoosjes naar beneden op het deeg en vouw het deeg dicht. Naden eventueel bevochtigen met water zodat ze beter dichtplakken. Plaats de pakketjes met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat (of op bakpapier). Laat genoeg ruimte tussen de pakketjes omdat ze nog rijzen. Bestrijk de pakketjes met eierdooier. In een voorverwarmde oven (200 gr) in ongeveer 15-20 minuten op 180 gr gaar en bruin bakken.

 • Van een restje bladerdeeg kun je leuke blaadjes of bloemetjes snijden en deze bovenop het pakketje leggen ter decoratie.
 • Je kunt ook het varkenshaasje in zijn geheel klaarmaken als pakketje en deze aan tafel in stukken snijden. Dan zie je meteen de mooie binnenkant.
 • Je hoeft geen zout of peper toe te voegen omdat de mosterd en het spek voor de smaak zorgen.
image_print

4 reacties op Varkenshaas in bladerdeeg

 1. Gea schreef:

  Dit recept zou ik voor kerst willen gebruiken.
  Maar tot waar kan ik t voorbereiden zodat ik niet de hele tijd in de keuken sta, bij diner voor 16p?

  • ellen schreef:

   Dit recept is juist ideaal voor grote partijen omdat het zo makkelijk (halve tot 1 dag van te voren) voor te bereiden is. Je kunt het hele recept volgen, tot en met het bladerdeeg inpakken. (Zorg dan wel dat het vlees na het dichtschroeien in de pan eerst helemaal is afgekoeld voordat je het gaat inpakken.) De pakketjes goed in plastic folie inpakken en bewaren tot gebruik in de koelkast. Haal de pakketjes ongeveer een uur voor gebruik uit de koelkast om op kamertemperatuur te brengen. Bestrijk het bladerdeeg met eigeel en plaats de pakketjes in de voorverwarmde oven. Uit een kleine varkenshaas haal je ongeveer 2-3 porties, of je ze nu heel laat of per persoon maakt. Succes verzekerd!!

 2. s schreef:

  hallo, vraagje over dit recept, welk bladerdeeg moet ik ervoor gebruiken?
  In de winkelmliggen 3varianten nl.
  Groet

  • ellen schreef:

   Hiervoor gebruik je het liefst diepvries, vierkante plakjes ‘roomboter bladerdeeg’ maar ‘bladerdeeg origineel’ kan ook. Bijvoorbeeld van Koopmans, maar een huismerk is ook goed. Soms kun je ook vers opgerold bladerdeeg krijgen, ter grootte van een ronde taartbodem; deze vind je meestal in de koeling en niet in de diepvries. Dit zou dus ook kunnen, al moet je dan de plak iets vierkanter uitrollen. Bladerdeeg uit de koeling is direct klaar voor gebruik. Gebruik in geen geval filodeeg, of plakjes deeg voor een ‘hartige taartbodem’. Succes! Groeten, Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.