Focaccia

Recept voor plaatbrood, ongeveer 8-10 personen:

  • 500 gr bloem
  • 25 ml olijfolieFocaccia in stukken
  • 10 gr suiker
  • 10 gr zout
  • 1,5 zakje gedroogde gist (10 gr)
  • 280 ml lauwwarm water
  • olijfolie
  • knoflook
  • zwarte olijven
  • gedroogde tomaatjes
  • gedroogde kruiden
  • grof zout
  1. Zeef de bloem tot een berg op het aanrechtblad. Strooi er de suiker overheen. Strooi het zout langs de rand van de berg (zout mag niet direct in contact komen met gist want dan verliest gist zijn kracht).
  2. Los de gedroogde gist op in het lauwwarme water. Maak een kuiltje in de bloemberg en giet er het gistmengsel in. Roer van binnenuit het vocht door de bloem. Meng en kneed net zolang tot al het vocht is opgenomen en een mooie deegbol is verkregen. Wanneer het deeg te vochtig blijft, voeg dan iets bloem toe. Als het deeg te droog is, kneed dan enkele druppels water door het deeg.
  3. Kneed vervolgens twee eetlepels gedroogde of verse kruiden door het deeg en plaats de deegbol in een kom. Dek de kom af met plasticfolie en zet deze op een warme plek om het deeg te laten rijzen. Minimaal een half uur laten rijzen of totdat het deeg ongeveer verdubbeld is. Let op de houdbaarheidsdatum van gedroogde gist. Als gist te oud is, wil het niet meer goed rijzen!
  4. Rol het gerezen deeg met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 1,5 à 2 cm dik.
  5. Leg de deegplak op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Sprenkel iets olijfolie over het brood en versier het deeg met een topping van bijvoorbeeld: uien, knoflook, zwarte olijven, gedroogde tomaatjes, kruiden etc. Laat het brooddeeg zo nog ene half uur narijzen.
  6. Verwarm nu de oven voor op 200 graden.
  7. Druk met je vingers putjes in het nagerezen deeg en strooi er iets grof zout op.
  8. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak het brood goudbruin en gaar in 20-25 minuten. Zorg dat de topping niet verbrand.
  9. Laat het brood iets afkoelen en snijd in stukken.

Bloem zeven Gist oplossen
Gistoplossing met bloem Kruiden toevoegen
Deegbol Deegbol na rijzen
Deeg uitrollen Deeg op plaat
Gebakken Focaccia Focaccia in stukken

Lees ook de bijbehorende Blog-entry: Zomerbrood

image_print

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *