Lemon pie à la Lisboa

Recept voor een grote taart:

  • 1x fonceerdeeg recept
  • 2 eiwitten
  • 350 gr fijne kristalsuiker
  • 8 grote eieren
  • 3,5 dl slagroom
  • 1 dl citroensap
  • 2 dl limoensap
  • rasp van de schil van 4 limoenen
  • boter voor invetten vorm
  • 1 etl bloem
  • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Bereid het fonceerdeeg volgens het recept en laat het deeg in plasticfolie gewikkeld minimaal een half uur in de koelkast opstijven. Beboter een lage taartvorm royaal en bestuif deze met een lepel bloem. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik, en bekleed de ingevette vorm hiermee. Leg een stuk bakpapier of aluminiumfolie op het deeg en vul de vorm met een steunvulling (bijvoorbeeld oude droge erwten/bonen).

 

Plaats de taartbodem in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de bodem ongeveer 15 minuten en verwijder daarna het bakpapier en de steunvulling. Plaats de bodem terug in de oven en bak nog eens 10 minuten tot het deeg lichtbruin is. Haal de bodem uit de oven. Klop de eiwitten los, strijk dit over de taartbodem (hierdoor ontstaat een soort waterdichte laag die het deeg van de taartbodem langer bros houdt). Zet de taartbodem nog 2 minuten terug in de oven. Haal de bodem uit de oven en temper nu de temperatuur naar 140 graden.

Klop de suiker en de eieren samen in een kom. Klop geleidelijk de room, de rasp en het citroen- en limoensap door het eiermengsel. Giet de vulling in de taartvorm. Plaats de taart terug in de oven en bak de taart 40-45 minuten. Controleer een paar keer: de vulling moet stevig zijn, en alleen in het midden nog een beetje zacht. Laat de taart minimaal een uur afkoelen voor je hem serveert, anders zakt de vulling in. Vlak voor het serveren bestrooien met poedersuiker.

Garneren met een toefje munt of serveer met verse rode vruchten als dessert.

 

image_print

1 Reactie naar Lemon pie à la Lisboa

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Deze week heb ik de Portugese “Lemon Pie” gemaakt, ik was heel verrast van de romige smaak en consistentie, net als mijn gasten. Ik heb er een laagje versgemaakte jam van frambosen en blauwe bessen opgedaan, zo smaakte het niet alleen goed maar zag er ook nog prima uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.