Aspergesoep

Recept voor 5-6 personen:

  • 40 gr roomboter
  • 40 gr bloem
  • 1 liter aspergenat (liefst gemaakt van de gekookte schillen)
  • 8-10 gekookte asperges
  • 1 bouillonblokje (vlees of kruidenbouillon)
  • 1 eierdooier
  • 1 dl melk of 0,5 dl (slag)room
  • nootmuskaat.

Aspergenat:  aspergeschillen koken en zeven, nat opvangen, schillen weggooien. Of: aspergenat gebruiken van de gekookte asperges van de vorige dag.

Een roux maken: verwarm de boter in een soeppan van minimaal 2 liter inhoud, laat de boter alleen smelten, voeg dan de bloem toe en roer totdat de boter i opgenomen door de bloem. Laat het vuur laag staan en voeg een kopje aspergenat toe en blijf roeren totdat al het vocht is opgenomen, voeg dan het volgende kopje aspergenat toe. Ga zo door tot de liter vocht is toegevoegd. Verkruimel het bouillonblokje in de soep en breng de soep aan de kook. Laat de soep minimaal 2 minuten doorkoken zodat de bloem kan garen en de soep de juiste binding krijgt. In een ruim kommetje 1 eidooier* loskloppen met de melk of de room. Giet al kloppend een soeplepel soep (de soep dient hiervoor minimaal 5 minuten van de kook af te zijn) bij het eimengsel en giet dit mengsel al roerende door de soep. Snijd de gekookte asperges is stukjes en voeg aan de soep toe en verwarm de soep nog heel even. (Beslist niet meer koken**: anders stolt het ei en kan de room schiften) Breng op smaak met wat nootmuskaat.

* Toevoeging van een eierdooier met room is een verfijning van de soep die niet noodzakelijk is maar wel erg lekker!
**omdat de soep niet meer sterk verwarmd kan worden na toevoeging van het ei, kun je dit ‘afromen’ ook alleen toepassen op de hoeveelheid soep die je zeker opmaakt; de volgende dag kan de rest dan weer verwarmd worden en ‘afgeroomd’. Ook bij gebruik van slagroom is het uitkijken geblazen: deze kan bij sterk verwarmen gaan schiften.

tip: kook de asperges in water met een klont roomboter, suiker en zout: zo ontstaat al meteen een heerlijke ‘bouillon’ die goed gebruikt kan worden als aspergenat voor de soep.

Varieer door toevoeging van gesnipperde ham, gekruimeld ei en wat peterselie.

image_print

Één reactie op Aspergesoep

  1. Marion van Houten schreef:

    Ik heb het recept van jouw aspergesoep gemaakt. Als extra toevoeging heb ik de schillen in de staafmixer gepureerd en dit bij de bouillon gedaan. Dit geeft een nog vollere smaak aan deze overheerlijke soep.
    De asperges heb ik deze keer volgens het recept van mijn vriendin Annefiet gemaakt. De asperges ± 15 minuten koken. Uit laten lekken en vervolgens in een met ruim roomboter ingesmeerde ovenschaal leggen. Hierop plakken ham, paneermeel gekruid met peterselie, peper, zout en nootmuskaat en vervolgens geraspte kaas er over strooien. Vervolgens nog ongeveer 5 minuten in de voorverwarmde oven onder de grill de kaas mooi laten gratineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *