Broodje kalfsburger

Doorgaans wordt een hamburger bereid van rundvlees, en komt van oorsprong uit Hamburg. Het waren juist de Duitse emigranten die deze burger op een broodje introduceerden in Amerika. Helaas heeft de hamburger een negatieve bijsmaak gekregen door de fastfoodketens uit de States. Vette burgers met veel mayonaise en ketchup: geen gezonde snack. Toch is een eigengemaakte burger van een mooi  mager vleesproduct, gegrild of gebakken, een heerlijke maaltijd.

Tegenwoordig kun je bij de slager of de beter gesorteerde supermarkt burgers kopen van (biologisch) rundvlees. Maar een burger is ook zelf heel makkelijk te maken. Mijn voorkeur gaat dan uit naar mals kalfsvlees. Om de vleessmaak zo puur mogelijk te houden, zijn er maar weinig kruiden noodzakelijk. Voor een kalfsburger kun je de slager vragen een kalfsbiefstukje tot gehakt te malen of je doet het zelf thuis in de keukenmachine. Een burger van puur biefstuk is heel mager en kan het best slechts enkele minuten op een hete gril gebakken worden. Kalfschnitzels kunnen ook prima gebruikt worden voor  een burger, en zijn bovendien iets goedkoper. Als je bang bent dat de kalfsburger te droog wordt, voeg dan een stukje (gerookt) spek toe in de keukenmachine.

Mijn broodje cheese-kalfsburger heeft een Italiaanse inslag: neem een lekkere snee brood, een dikke plak Mozzarella en een mengsel van gebakken rode ui, champignons, knoflook en afgeblust met een scheutje witte wijn. Een beetje basilicum maakt het compleet.

Gezond en lekker, en wees nou eerlijk: daar kan geen fastfoodconcern tegenop!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Brood, Brunch, Vlees met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.