Zomerse goulash

Bij mijn ouders thuis mocht ik vroeger altijd kiezen wat ik met mijn verjaardag wilde eten. En altijd was dat hetzelfde: shaslicks met rijst en doperwtjes. Omdat wij met met mijn verjaardag in augustus meestal bij de caravan in Breukeleveen waren, werden de shasliks gebakken op de BBQ. De spiesen maakte mijn moeder zelf met om en om vlees (gehaktballetjes, varkensfilet, spek en kip) en grote stukken ui en paprika. De shasliks werden uiteindelijk geserveerd met ‘supersaus’, inmiddels een begrip geworden in mijn familie. Een simpele tomatensaus gemaakt van ketchup, bouillon, bruine suiker en mosterd.

Als ik heel eerlijk moet zijn vond ik een dag later de restjes nóg lekkerder, want daar werd dan goulash van gemaakt. Het vlees werd van de stokjes gehaald en met extra uien en paprika gestoofd in de supersaus. Toch is goulash van origine een Hongaarse stoofschotel met rundvlees die voornamelijk  ’s winters gegeten wordt, toch associeer ik juist de zomer met goulash.

De afgelopen weken is het steeds geen weer voor de BBQ geweest, dus die shasliks laten nog even op zich wachten. Voor de goulash daarom geen gemengd vlees, ook geen rundvlees maar een zomerse variant: kipgoulash. Wel met spekjes, vanwege de rooksmaak en veel paprika en parikapoeder. Karwij of kummel mag ook niet ontbreken in een echte goulash. Het geeft die specifieke ‘Hongaarse smaak’.

   

Paprikapoeder heb je in vele soorten. Net als kerrie is paprikapoeder een mengsel van meerdere kruiden, in dit geval voornamelijk verschillende paprika’s. Voor een goulash wordt zoete paprikapoeder aanbevolen. Over het algemeen kun je er van uitgaan dat hoe donkerder de paprikapoeder is, des te scherper hij smaakt. Mooie lichtrode poeder geeft niet alleen een felle kleur aan de goulash maar ook een verfijnde zoete smaak. De smaak van de paprikapoeder komt het best tot zijn recht als je het even mee laat bakken, niet te lang want dan kan de smaak bitter worden. Heerlijk met rijst, doperwtjes of een frisse salade. Geniet op deze manier van een zomerse goulash.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Gevogelte, Montignac, Spicy, Van over de grens, Vlees. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.