Bloemkooldag nouveau

Maandag wasdag, dinsdag bloemkooldag, woensdag gehaktdag, donderdag visdag… En zo waren er vroeger nog veel meer vaste rituelen voor de huisvrouw. Maar je zal ze de kost moeten geven, de gezinnen die tegenwoordig nog steeds elke week hetzelfde eetpatroon hebben. Weinig variatie en weinig fantasie. Lijkt me wel makkelijk, je hoeft niet na te denken, je weet precies aan het begin van de week wat je deze week gaat eten: het zelfde als vorige week. Maar wat missen die mensen toch veel! Niets voor mij dus.

   

Nu zag ik vandaag wel heel mooie witte bloemkolen liggen, misschien dat ik daarom aan ‘bloemkooldag’ moest denken. Hoewel bloemkool met een sausje (maizenapapje) een beetje ouderwets is, smaakt het heerlijk. Lekker met een gekruimde aardappel en een jus. Maar erg vernieuwend of eigentijds is het niet. De tuinbouwindustrie probeert de bloemkool wel een nieuw jasje te geven. Soms zie je gekleurde kolen in de winkel liggen of puntige Romanesco bloemkolen maar smaken doen ze allemaal hetzelfde.

Bloemkool wordt trouwens in mijn gezin niet erg graag gegeten, hoofdzakelijk vanwege de lucht die het geeft bij het koken en de weeïge smaak. En als we het met aardappels en een stukje vlees eten dan gaat er kerriesaus overheen, ook niet echt ‘nouveau’ te noemen. Dit keer wilde ik een pittig recept en kwam ik tot: bloemkoolschotel met sambal. Simpel maar met een tintje buitenlands. Heerlijk voor de mensen die bloemkool verafschuwen, want je herkent de smaak bijna niet meer. Zo was het vandaag bij ons toch weer: bloemkooldag, maar dan anders. Gewoon een keer maken dus, in plaats van dat eeuwenoude maizenapapje!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Groenten, Spicy, Vlees. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Bloemkooldag nouveau

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Heerlijk om na de vakantie weer thuis te komen en dan even een uurtje te nemen om de laatste mails te lezen en vooral de overheerlijke recepten van mijn zus te genieten. Vooral als je net in een gebied onderweg was, waar je nu niet zoveel culinaire hoogvliegers hebt. Want na 2 1/2 week schnitzel en braadworst ben je het echt zat, en verheug ik me weer op m’n eigen keuken, waar ik kan kokkerellen naar hartenlust. Goed, niet alles was slecht, ik denk bv. aan de fantastische vers gerookte forel, of een ragout fin overbakken met kaas en niet te vergeten het “Furst Pückler Eis”:chocolade-. vanille- en aardbei ijs in plakken gesneden en met vers fruit gegarneerd en nog slagroom en chocoladesaus…. De bloemkoolschotel heb ik al uigeprint, die wil ik volgende week maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.