Florentina

De woorden ‘alla Florentina’ of ‘alla Fiorentina’ worden door elkaar gebruikt als het gaat om gerechten die hun oorsprong vinden in Florence, Firenze, de bekende stad in het centrum van Toscane. Meest van tijd geeft de aanduiding ‘alla Florentina’ aan dat het gaat om recepten waar spinazie in gebruikt wordt. Denk maar aan Eggs Florentina: gepocheerde eieren geserveerd op een bedje van gekookte (knoflook)spinazie.

Lasagne alla Florentina

Bij Florence, denk ik aan lasagne alla Florentina. Een heerlijke lasagne met als basis spinazie, gehakt en een romige bechamelsaus met kaas. Je kunt met het gerecht variëren:  zonder vlees door toevoeging van meer soorten kaas, of een mooie witte vissoort in plaats van vlees. Voor mijn recept heb ik voor het gemak gebruik gemaakt van 500 gram diepvries spinazie,  maar wel verse lasagnebladen uit de koeling. Het resultaat was verbluffend lekker, ondanks de simpele bereidingswijze. Zeker een aanrader voor deze koude witte januari dagen: je voelt de warme zon van Florence…

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Groenten, Kaas, Pasta & Noedels, Van over de grens, Vlees met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.