Gevulde zontomaten

Op de markt en zelfs in het groentevak van de supermarkt kom je ze tegen: grote vleestomaten. Ze doen me altijd denken aan die grillige zontomaten uit de landen rond de Middellandse zee. Daar smaken zelfs de wat groenere, en ogenschijnlijk minder rijpe tomaten, naar zon en zomer. Logisch dat je die smaak in Nederland mist, want veel zon hebben we nog niet gehad. Maar Hollandse vleestomaten kun je wel lekker maken.

Een vleestomaat leent zich perfect voor een salade: in dunne plakken gesneden met uienringen, knoflook en een dressing van olijfolie en rode wijnazijn. Maar ze zijn het meest geschikt om gevuld te worden en dan te stoven in de oven. Voor een vulling kun je denken aan iets met vlees of vis. Maar ook een vulling met als basis rijst, uien en andere groenten, is een goed uitgangspunt.

Ik koos deze keer voor een Mexicaans gevulde tomaat. Rul gebakken gehakt met ui, knoflook, mais, rode kidneybonen, tacokruiden en een flinke scheut ketchup. Een klein rood pepertje geeft de extra pittigheid. Gebruik ook de inhoud uit de tomaat door deze even mee te bakken, zonde om weg te gooien. Tot slot met wat kaas gratineren in de oven, totdat de tomaat net gaar is. Serveren met stokbrood, een frisse salade en een koel biertje. Die zomerzon moet je er alleen zelf nog even bij denken.

   

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Groenten, Peulvruchten, Spicy, Vlees met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.