Rabarber, groente of fruit?

Vanaf maart, april wordt rabarber in de koude grond geplant. Rabarber groeit snel, heeft een mooi sierblad en is in de winkel meestal vanaf eind mei al verkrijgbaar. Ik vind het zo’n typische zomergroente, of beter gezegd zomerfruit. Want rabarber wordt in Nederland voornamelijk in desserts verwerkt of als zoet bijgerecht geserveerd. In Koerdistan wordt rabarber rauw gegeten met wat zout, een heel populaire snack. Ik ga toch liever voor de zoete variant.

   

Dan kom je toch al snel uit bij rabarbertaart. De mooie groen-rode stelen van de rabarberplant combineren fantastisch met aardbeien of frambozen, maar een paar stengels door de appelmoes is ook zalig. Toch is het juist die fris-zure smaak die veel mensen afschrikt, en om rabarber lekker te maken is dan veel suiker nodig. In dit recept van rabarbertaart gaat echter maar weinig suiker. In plaats van suiker worden een paar eetlepels frambozenjam en zoete rijpe aardbeien gebruikt. Rabarber bevat veel oxaalzuur, dat kan een naar stroef gevoel aan je tanden geven. Om dit tegen te gaan kun je een beetje kalk of een rauwe dooier door de gekookte rabarber roeren. De smaak wordt dan iets milder en ook de kleur verandert van felrood naar roze. Op de taart komt tot slot een dikke laag eiwitschuim. Na een half uurtje in de oven is een stukje warme taart zalig als toetje met een bolletje ijs, maar ook afgekoeld proef je puur zomerfruit.

   

Van een restje deeg heb ik nog drie kleine taartjes gemaakt met appel en aarbeien (de rabarber was al op). Maar uiteraard kun je met allerlei fruit variëren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Dessert, Fruit, Gebak, Groenten met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.