Familie bezoekje

Vandaag, 10 april, vierde een neef van mijn man, zijn verjaardag. Omdat het mooi weer was èn omdat ik de pasgeboren baby nog niet gezien had, ben ik er vanmiddag met één van de jongens even langs geweest. Heerlijk in de tuin gezeten, aan het water midden in IJsselstein (!) Gezellig gekeuveld, met een glas witte wijn in de zon… Blij dat ik vanmorgen al het avondeten had voorbereid, want voordat we thuis waren was het toch al weer half zeven.

Onder het genot van een heerlijke latte macchiato, die mijn echtgenoot als geen ander kan maken, stond ik vanochtend in de keuken. Van een kilo sappige riblappen heb ik een geurige runderstoofschotel gemaakt. De stoofpot houdt het midden tussen ‘Boeuf Bourguignon’ en ‘Boeuf en daube’. Bourguignon komt uiteraard uit de streek van de Bourgogne, daube betekent ‘gesmoord’ en heeft zijn herkomst in de Provence. Beide gerechten bevatten rundvlees, rode wijn en spekblokjes. In de Bourguignon gaan verder champignons, wortel en ui en een fikse scheut cognac. De daube kenmerkt zich door toevoeging van bleekselderij, spekblokjes, sinaasappel en zwarte olijven. Beide schotels staan minimaal 2 uur in de oven.

Mijn Boeuf is een beetje aangepast aan de inhoud van de koelkast en aan de smaak van de mannen. Ik heb helaas geen spekblokjes in huis maar vind nog wel een salami worst. Champignons en olijven kan ik beter achterwege laten, daar zijn ze hier niet gek op, daarvoor voeg ik een restje courgette en aubergine toe. Verder een hele winterwortel, bleekselderij, tomaten en twee staartjes rode wijn. Mooi alle restjes opgemaakt.

Makkelijk zo’n stoofschotel: vlees aanbraden met knoflook en franse kruiden, de grof gesneden groenten toevoegen, even meebakken, afblussen met rode wijn en de hele pan met deksel in een voorverwarmde oven twee uur laten sudderen. Naar smaak afmaken met wat extra zout en peper en een scheutje tomatenpuree of ketchup om te binden. Lekker met royale aardappelpuree en een frisse salade.

Met zo’n schotel in de oven kun je zonder problemen even uit de keuken, zelfs op familie bezoek.

Mijn man en oudste zoon hebben vanmorgen weer voor het eerst dit seizoen op de racefiets gezeten, en dat maakt hongerig. De flinke pan is dan ook schoon opgegaan.

*de foto laat de stoofschotel zien, voordat deze in de oven gaat; de wijn moet nog worden toegevoegd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Drankjes, Montignac, Vlees. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Familie bezoekje

 1. Joyce Wöhner schreef:

  En hoe was hij dan, de kleine Fedde? Ik heb laatst ook een Boeuf Bourguignon gemaakt
  het smaakte prima, net zoals je zegt maar ook nog met kleine zilveruitjes, maar toch,
  het resultaat vond ik niet goed. Ik geloof dat ik het vlees niet goed heb aangebakken,
  het “zwom” hoewel ik extra naar een 100% bioslager ben geweest en ook niet weinig heb betaald,maar misschien een verkeerde pan? Er ontbrak gewoon “Röstaromen” en het was erg bleek. Mijn gasten vonden het erg lekker.

  Waneer komt nu eindelijk de eierlikeurpudding, ik moet toch nog alle inkopen doen!!

  Grapje ,veel liefs Joyce xx

Reacties zijn gesloten.