Nieuwe kansen: Montignac

Na al die snoeperij en lekkernijen van het afgelopen weekend zou ik bijna vergeten dat ik aan ‘de lijn’ ben met Montignac. De comment van Marion op ‘Feestje’  bracht mij dat even pijnlijk in herinnering. Maar, nieuwe week, dus nieuwe kansen. Beginnen alle lijners niet elke maandag opnieuw?

Vandaar bij deze een heerlijk recept van Moussaka volgens Montignac. De allereerste keer dat ik dit recept heb gemaakt dateert uit 1982. Al heette het toen niet ‘Montignac’ maar ‘Weight Watchers’  (allemaal één pot nat dus!) Samen met mijn schoonmoeder Reina heb ik dit recept in haar keuken gemaakt. Zelfs de televisie was van de partij! Verslaggever Jaap Jongbloed had destijds een informatief programma (ben de naam even kwijt) waarin hij een keer de Weight Watchers als item had. Op onze WW club in Bussum, waar Reina en ik toen lid van waren, werd gevraagd of er mensen waren die hier aan mee wilden werken. Nou, dat wilden wij wel! Wij hebben toen voor Jaap en zijn filmploeg Moussaka gemaakt en werden tijdens het eten daarvan geïnterviewd. Het was maar een kort item, maar toch…

Nu even terug naar die Moussaka. Een Grieks recept, van oorsprong met lamsgehakt, aardappel en aubergine. Voor Montignac zijn aardappels uit den boze, dus vergeet deze koolhydraat-happers. Vreemd genoeg vonden de Weight Watchers die aardappels ook niet zo’n goed idee, vandaar dat het recept van 29 jaar geleden heel veel lijkt op dat van Montignac van nu. Vetten mogen, dus ruim kaas, olijfolie en gehakt. Voor de ‘auflauf’ maak je het liefst gebruik van sojaroom omdat deze minder koolhydraten bevat dan bijvoorbeeld slagroom.

Recept ook heel smakelijk voor niet-lijners!

Verderop op de site zal ik t.z.t. eens uitleg geven over wat nu precies Montignac inhoudt. Tot die tijd kun je even spieken op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Montignacdieet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Dieet, Groenten, Montignac, Van over de grens. Bookmark de permalink.

6 reacties op Nieuwe kansen: Montignac

  1. Monique schreef:

    Ha Ellen,

    Het lijkt me een heerlijk recept, “jouw” Moussaka. Volgend weekend ben ik met het hele spul in de Ardennen en daarvoor lijkt het me een prima gerecht. Ik laat je wel weten hoe het geworden is!

  2. Niki schreef:

    Net genoten van de tiramisu die Bibian volgens jouw recept heeft gemaakt! Morgen beginnen we weer (of anders overmorgen..)
    De moussaka klinkt heerlijk, ik ga het eens proberen. Tot gauw. Liefs, Niki

  3. monique schreef:

    Zoals beloofd heb ik de moussaka gemaakt, alleen een weekje eerder dan gepland. Dat kwam omdat, onverwacht, de kinderen en kleinkinderen kwamen eten. Maar de moussaka viel in goede aarde, echt heerlijk. Ik had twee grote, volle schalen, maar alles is schoon opgegaan. En afgelopen weekend in de Ardennen heb ik het mezelf makkelijk gemaakt: kipkluifjes, eerst in een heerlijke marinade en daarna gebraden, met een mix van groenten en, hoe kan het anders in België: gehaalde frietjes!!! Makkelijk maar ook lekker.

  4. ellen schreef:

    Echte Belgische frieten? Van die grote, dikke….mmmmmm. Niet echt Montignac maar wel erruggggg lekker!

  5. Anne Marie schreef:

    Hé wat leuk, nog iemand die het ‘ouderwetse’ montignac-dieet volgt!
    Ik ben nu zo’n drie weken bezig en het werkt!
    Ben jij ook nog bezig Ellen?
    Ik heb nu jouw Chili con Carne op het fornuis staan en m’n dochter van 4 kwam al naar me toe: ‘Mam, dit ruikt zó lekker!!’
    Ik ben benieuwd!
    Ik heb je Mousaka ook al uitgeprint!

    • ellen schreef:

      Beste Anne Marie,
      Wat leuk dat je m’n website hebt gevonden. En ja, ik ben een aanhanger van Montignac van het eerste uur. En het werkt, als je je er tenminste aan houdt (maar geldt dat niet voor alles?). Ik mag mezelf inmiddels wel een dieetkenner noemen en kom toch elke keer weer terug bij Montignac. Het dieet is makkelijk te gebruiken en zelfs je gezin kan gewoon mee-eten. Bovendien is het nog gezond ook: Montignac gaat uit van goede en slechte koolhydraten wat gebaseerd is op de glycemische index (de snelheid waarmee koolhydraten als glucose wordt opgenomen in je bloed). Bij het eten van goede koolhydraten blijft de bloedsuikerspiegel gelijk en heb je minder hongergevoel. Een te hoge bloedsuikerspiegel zorgt op den duur voor ongevoeligheid voor insuline, hetgeen weer Diabetes Mellitus in de hand werkt.
      Als je eenmaal ‘Montignac-denkt’ kun je van elk recept (met kleine aanpassingen) een dieet-proof gerecht maken. Ik denk er over na om bij mijn recepten een soort keurmerk van Montignac te zetten, zodat in één oogopslag zichtbaar is of dit recept geschikt is. Blijf mij volgen en je gaat nog meer heerlijke (Montignac)maaltijden op tafel zetten! groet, Ellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.