Makkelijke quiche

Een hartige taart is ideaal als lunch, snack of avondmaal. Voor mijn echtgenoots verjaardag heb ik een makkelijke variant gemaakt op de aloude Quiche Lorraine.

Hoewel iedereen denkt dat deze quiche zijn oorsprong kent in Frankrijk, komt het woord “quiche” uit het Duits. De enige echte en originele quiche komt dan ook uit de Elzas-Lotharingen (vroeger Duits gebied). In drankgelegenheden werd een soort “kuche” (koek) verkocht of zelfs gratis gegeven, als zoute hap bij een glas bier, in de hoop nog meer drank te verkopen. Toen de Elzas weer terug in Franse handen kwam, bleef de kuche bestaan, maar werd het woord langzaam verbasterd tot kiche en later tot quiche.

Heel vroeger werd oud brood uitgerold tot een deeglap. Tegenwoordig gaan de meeste recepten uit van pâte brisée, een niet zoet zandtaartdeeg van bloem, boter en ei. In plaats van dit bloemdeeg wordt ook wel bladerdeeg gebruikt. De vulling bestaat uit spek, eieren, room en kaas. Hartig en machtig, hier moet zeker bij gedronken worden!

Voor mijn variant heb ik croissantdeeg gebruikt. Niet zo vet als bladerdeeg en doet een beetje aan brood denken. Spek geeft een lekkere rooksmaak maar ik heb gerookte kipfilet gebruikt, wat een zachtere smaak geeft en minder zout is. De kipfilet heb ik even aangebakken met een flinke in dunne repen gesneden ui. Verder eieren en gelijke delen room en melk plus geraspte kaas.

Ik had de quiche een kwartiertje voorgebakken om hem ’s avonds bij de borrel nog even af te bakken en in puntjes te serveren. Maar helaas zijn we er niet aan toegekomen.
Nou ja, helaas toch ook weer niet. Zo hadden we de volgende dag een super makkelijk avondeten waarbij ik een frisse salade heb geserveerd. Met een glas witte wijn of koud biertje ging dat er wel in.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Brunch, Eieren, Hapjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.