Hondsdagen

De warmste periode van de zomer wordt ook wel aangeduid met ‘hondsdagen’, grofweg van 20 juli tot 20 augustus. In deze tijd komt het astronomische sterrenbeeld ‘de grote hond’ gelijk op met de zon, vandaar de relatie met hondsdagen. Je groenteboer zal je vertellen dat je in deze periode je fruit vlot moet consumeren of in de koelkast bewaren, het fruit bederft anders snel. Met name het zachte gele en rode fruit is hier gevoelig voor.

Vandaag viel mijn oog op overheerlijke perziken, zo groot als een grapefruit met een zacht rood huidje. Ze roken zoet en voelden rijp aan. Je begrijpt niet waar ze hun broodnodige zon en warmte hebben opgedaan, want in noord Europa hebben we nog maar weinig hondsdagen deze zomer gekend. De meeste perziken komen dan ook uit zuid Frankrijk en Italie, waar ze zich hebben volgezogen met zomerse zon.

   

Even een paar weetjes over perziken:
– knijp nooit om te voelen of ze rijp zijn; ruiken is de beste manier
– hoe groter de perzik, hoe smaakvoller; hoe zwaarder, hoe meer sap
– de witvlezige perziken zijn het smaakvolst
– de zinktruc: melige perziken blijven drijven, sappige zinken
En tot slot: koop geen voorverpakte perziken in een supermarkt: deze zijn meestal te vroeg (onrijp) geplukt en rijpen niet na.

Met drie gave perziken heb ik vanavond een heerlijke perziksalade gemaakt. Een beetje afgekeken van Jamie Oliver. Jamie maakt dit recept met rijpe vijgen, ook niet slecht. Heel eenvoudig: buffel mozzarella, gemengde bladsla, rauwe ham en rijpe perziken met een dressing van olijfolie, citroensap en honing. Ik waande me even aan de Middelandse zee. Hoewel met de keukendeur open, was het meer ‘hondenweer’ dan een verlate ‘hondsdag’.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Fruit, Salade, Vlees. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Hondsdagen

  1. JOYCE schreef:

    T’is toch wel heel zielig bij jullie, in Bussum het hondeweer en bij ons de werkelijke hondsdagen, het is hier al sinds dagen bloedheet, gisteren was het 39°C , volgens de krant de heetste dag eind augustus ooit gemeten in onze omgeving. De gedachte aan rode kool met hachee komt bij mij al helemaal niet op, ook vlees en vis hoeft voor mij niet, jouw perziksalade maak ik beslist, misschien wel morgen. Wij hebben hier nog “Weinbergpfirsiche” ze zien er niet mooi uit maar hebben een enorm aroma en worden hoofdzakelijk gebruikt voor het likeurmaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.