Op z’n Paasbest

Het weerbericht voorspelde voor eerste Paasdag een temperatuur van zeker 25 graden!
Een zomerse dag, zeggen ze dan in De Bilt. Ik geloof dat ik nog nooit heb meegemaakt dat we Paasmorgen buiten hebben ontbeten of gebruncht. Om klokslag 12 uur zaten we met de jongens en mijn moeder op het terras onder de luifel met een glaasje rosé Freixenet om de feestvreugde te verhogen. We startten met een croque monsieur, gemaakt van een warme beschuitbol met kaas, ham en bechamel-saus met royaal geraspte Grana Padano. Mijn moeder had haar ouderwets lekkere huzarensalade gemaakt. Rolletjes witbrood met zalm, met eiersalade gevulde ragoutbakjes en verder heerlijk verse broodjes, Paasbrood, jam, honing en verse vleeswaren. De tafel was gedekt met een kippenboerenbont-paaskleed en ik had zelfs nog eieren geschilderd! We hebben er uitgebreid van genoten.

 

Voor het avondeten stonden asperges gepland met (uiteraard) de advocaatpudding toe. Het traditionele recept van Reina. De pudding had ik vrijdagavond al gemaakt om er zeker van te zijn dat de substantie en smaak goed zou zijn. Een nachtje over-staan maakt deze pudding altijd lekkerder. Van dit formaat pudding kunnen ruim 6 mensen eten en dan nog hou je voldoende over voor de volgende dag….

Voor zes personen asperges schillen is een hele klus, maar met een goede dunschiller gaat het redelijk makkelijk. De asperges waren van prima kwaliteit, zeker wel een dikke duim dik. Donderdag op de markt gehaald en zolang bewaard in een natte theedoek in de kelder. Helaas ben ik vergeten de opgemaakte borden te fotograferen maar ik kan je verzekeren dat het net zo heerlijk was als dat het er uitzag! Een nieuw gekookt aardappeltje erbij met boeren achterham, gekruimeld hardgekookt ei,
gesmolten boter en een snufje nootmuskaat. Om te smullen….

De asperges heb ik gekookt in ruim water, een flinke klont roomboter, 2 eetlepels suiker en 2 theelepels zout. Het vocht dat nu overgebleven is, is al bijna een mooie bouillon. Ik heb nog wat asperges over, en met het kookvocht van gisteren maak ik daar vanavond een gebonden aspergesoepje van. Zo genieten we dubbel van dit witte goud!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Brunch, Groenten, Salade, Soep. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.