Ode aan Holtkamp

Sinds er begin dit jaar in de Delicious een item heeft gestaan over banketbakker Cees Holtkamp, draai ik steeds in de boekwinkel om zijn mooie boek”De banketbakker”heen.

In februari verscheen de 3e druk. Het is geen goedkoop boek (35 euro) maar het mocht toch ook niet aan mijn collectie ontbreken, dus heb ik het uiteindelijk aangeschaft. En ik heb er geen spijt van. Werkelijk alle banketbakkersgeheimen worden in klare recepten weergegeven. Echte professionele recepten maar zo bewerkt, zonder afbreuk te doen aan de receptuur, dat ze voor iedereen makkelijk te maken zijn in een gewone oven en met de gewone ‘hobbykok’ materialen. Bovendien staan er inmiddels op www.foodtube.nl meerdere filmpjes van Cees Holtkamp, recepten die hij in zijn eigen thuiskeuken bereidt.

Gelukkig zijn mijn jongens allemaal ‘zoetekauwen’, dus werd dit boek met veel enthousiasme ontvangen. Helemaal toen ik mijn eerste Bretonse appeltaart van de week gemaakt heb. Kijk op: http://www.foodtube.nl/video/585/Appeltaart om te zien hoe Holtkamp het zelf doet.

Echt subliem! Zowel warm als koud, er werd om gevochten, wie het laatste stukje kreeg. Vandaar dat ik gisteren meteen de volgende taart heb gemaakt, een citroenmerinque. Ik ben er nu wel achter wat het grote geheim is van al dat heerlijke gebak: frangipane, een laagje luchtig spijs op de bodem; het houdt de bodem krokant en geeft bovendien die fantastische volle roomboteramandelkoek smaak. Echt een blijvertje.

Ik kan iedereen die een beetje van bakken houdt, dit boek aanbevelen. Je moet wel een heel goede digitale weegschaal hebben, want een banketbakker meet alles tot op de gram nauwkeurig af. Verder mooie bakvormen (ben ook even langs mijn lievelingswinkel Oldenhof in Hilversum geweest) met uitneembare bodem èn de beste ingrediënten. Naar de Zeeuwse bloem, die Holtkamp aanbeveelt, moet ik nog op zoek. Ik vrees dat ik op deze site nog regelmatig een ode zal brengen aan Cees Holtkamp. Want wist je dat hij eigenlijk zijn bekendheid heeft gekregen door zijn unieke garnalenkroket?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Gebak, Kookboeken. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Ode aan Holtkamp

  1. Joyce Wöhner schreef:

    Alleen al bij het zien van deze Holtkampse taarten loopt het water in je mond,
    zelfs ik, die juist vanwege dat exakte afwegen van de ingredienten, niet zo van
    bakken hou overleg of ik niet ook dit boek moet hebben!!!
    Misschien zelfs niet alleen voor de verzameling…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.