Zomerbrood

In Italië bakken ze heerlijk Focaccia. Een plat brood dat gebruikt wordt voor sandwiches. Door toevoeging van olijven, kruiden, gedroogde tomaten of andere producten zijn vele varianten mogelijk. Hoewel je tegenwoordig in elke supermarkt of goed gesorteerde bakker dit brood kan kopen, is zelf bakken ook heel leuk en lekker. Focaccia leent zich uitermate voor bij een zomerse BBQ of gezellig bij de borrel, dippend in olijfolie. Als je het brood op de plaat bakt en daarna in kleinere stukken snijdt, is het ideaal voor grote groepen. Door verschillende toevoegingen maak je je eigen zomerbrood.

Voor Focaccia als basis heb je alleen bloem, olijfolie, (droge) gist, suiker, zout en water nodig. Meng er naar smaak verse of gedroogde kruiden door en maak een eigen topping van bijvoorbeeld uien, knoflook, olijven, geitenkaas, tomaatjes etc. Gun je zelf wel even een klein uurtje in de keuken, want het brood moet de tijd krijgen om te rijzen. Afbakken kun je desnoods vlak voor het opdienen: lekker warm en knapperig.

Volg de stappen:
Bloem zeven en suiker erover strooien, gist oplossen en in bloemberg gieten en olijfolie hieraan toevoegen, zout rondom bloem strooien, kneden en kruiden toevoegen:

Bloem zeven Gist oplossenGistoplossing met bloem Kruiden toevoegen

Plaats de geknede bol brooddeeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Zet de kom op een warme plaats en laat minimaal een half uur rijzen of tot de hoeveelheid ongeveer verdubbeld is. Rol de bol vervolgens met een deegroller uit tot de gewenste dikte, maximaal 1,5 cm. Leg de lap deeg op een bakplaat die met bakpapier bedekt is. Versier het brood met olijfolie, kruiden, olijven etc. Laat het brood vervolgens nog een half uur narijzen. Druk met je vingers, vóór het bakken, putjes in het deeg en strooi er grof zout over. Bak het brood in een warme oven goudbruin in 20 minuten:

Deeg uitrollen Deeg op plaat
Gebakken Focaccia Focaccia in stukken

Kijk voor het volledige recept op Focaccia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in BBQ, Brood met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.