Regenboogforel

Forel op de grilVis kan prima op de BBQ klaar gemaakt worden, en is daarom uitermate geschikt om tijdens een zomeravondje genuttigd te worden. Omdat het vlees van de vis over het algemeen teer is, moet je er bij het bakken wel met beleid mee omgaan. In een pan heb je al snel dat de huid aan de bodem plakt, met als gevolg dat de vis uit elkaar valt.

Op de BBQ gebruik je bij voorkeur een visrooster. Dat zijn twee rooostertjes waartussen je de vis klemt om op deze manier makkelijk te kunnen draaien en keren zonder het visvlees te beschadigen. Je kunt hiervoor zowel moten als hele vis gebruiken.

In Nederland is forel goed te verkrijgen, en een heerlijk éénmansvisje. Deze vis is nauw verwant aan zalm. De forel die wij hier in de viswinkel of de supermarkt kopen, is de regenboogforel. Hij heet zo omdat zijn huid mooie regenboogachtige kleuren vertoont. Forel houdt van koele, stromende meren en beken en komt van nature voor in Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Omdat de vraag tamelijk groot is, wordt forel in Europa voornamelijk gekweekt. Dit kweken gebeurt op verantwoorde wijze in zogenoemde doorstroomsystemen. Er is geen sprake van gebruik van antibiotica. Het kweken is sinds kort aan banden en regels gelegd. Het in 2012 geïntroduceerde keurmerk voor kweekvis, ASC – dit is als het ware het zusje van MSC voor wild gevangen vis – heeft begin 2013 de voorwaarden voor de forelkweek vastgesteld. Het traject voor certificering met ASC is nu gestart en de eerste forel met dit label kan eind van dit jaar worden verwacht.

Regenboogforel Regenboogforel gevuld

Voor forel van de grill laat je de vis bij de vishandel schoonmaken: ingewanden en schubben verwijderen. Vóór gebruik op de BBQ de vis goed onder koud stromend water van binnen en buiten afspoelen. Vervolgens droogdeppen en naar eigen smaak de buikholte met kruiden vullen en rondom insmeren met olie. Zoals gezegd: in een visroostertang plaats je de vis gemakkelijk op de BBQ. Omdat de forel slank van formaat is en mager vlees heeft, is de gaartijd maximaal 10-15 minuten. Wanneer de huid bruin geroosterd is en makkelijk loslaat van het vlees, is de vis klaar voor consumptie.

Geef er een Portugese worteltjessalade bij met geroosterd brood, en je hebt een supergezonde en verantwoorde maaltijd.

Regenboogforel gebakken

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in BBQ, Salade, Vis met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.