Truffel

Onlangs ben ik met enkele collega’s naar een workshop ‘Pasta koken‘ geweest. Het was een gezellige avond waarbij iedereen z’n handen uit de mouwen moest steken. Zo hebben wij met zeven dames een overheerlijke gevulde ravioli gemaakt. Het pastadeeg bereiden heeft voor mij geen geheimen meer, dacht ik. Maar zo leerde ik toch nog dat het bij het kneden verstandiger is om met de muis van je duim het deeg steeds in elkaar te duwen, draaien en opnieuw te duwen. In plaats van het platgedrukte deeg dubbel te vouwen, en dan te duwen. Bij het dubbelvouwen van het deeg komt er lucht tussen de lagen deeg, wat de soepelheid van het pastadeeg niet ten goede komt. Dit geldt ook voor het uitrollen met een machine: eenmaal uitgerold dus niet meer opvouwen om vervolgens door de machine te halen.

Paddenstoelenmangsel Champignontruffelravioli

Het was vooral de vulling die mij verraste. Eigenlijk heel eenvoudig: twee soorten champignons, een rode ui, knoflook, verse kruiden en op smaak gebracht met een eetlepel truffeltapenade. Aanvankelijk was ik een beetje sceptisch, want ik ben geen liefhebber van truffel. De enkele keren dat ik truffel heb gegeten, puur of in een gerecht verwerkt, kwam de smaak op mij zeer aards en muf over.

TruffeltapenadeVerse truffeltapenade kun je kopen in gespecialiseerde Italiaanse kookwinkels, delicatessenzaken  of anders in de supermarkt in een potje. Deze tapenade bestaat meestal uit champignons of boleten, met truffel en truffelolie, soms worden ook olijven toegvoegd. De smaak is verfijnd en lang niet zo sterk als wanneer je pure truffel gebruikt.  Ik vond de ravioli op deze manier bereid verrukkelijk. Juist door die toevoeging van truffeltapenade kwam er een heel eigen en specifiek Italiaanse smaak aan.

Misschien ben ik dan toch ‘om’ wat betreft truffels. In ieder geval reden genoeg om dit weekend heerlijke champignontruffel-ravioli te maken.

Dit heb je nodig: 1x recept voor vers pasta deeg; 250 gram witte champignons; 200 gram grotchampignons; snufje sout; een bosje gemengde Italiaanse verse kruiden; vers gemalen peper; 1 rode ui; 1 teentje knoflook; 1 eetlepel truffeltapenade; olijfolie, balsamicoazijn; 1 eierdooier. Klik voor het recept hier.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Pasta & Noedels, Vega met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.