Variant op een bokkenpootje

Net als cupcakes, is het bakken van macarons een soort rage geworden. Bij cupcakes zit de variatie in de topping. Bij macarons gaat het om de kleur en de vulling. Het originele recept werd voor het eerst geïntroduceerd rond 1930 door een Franse patissier in zijn banketbakkerij in de Rue Royale in Parijs. Sindsdien is het uitgegroeid tot een wereldberoemd koekje dat bestaat uit twee op amandel gebaseerde schuimpjes gevuld met een ganache, een bonbonvulling.

macarons de Paris Rose_macarons macarons kleurig macaron

Juist omdat het een redelijk simpel recept is en makkelijk te maken, is het leuk om te variëren en nieuwe creaties te maken. De kleuren kun je maken door toevoeging van voedingskleurstof of natuurlijke ingrediënten te gebruiken als cacaopoeder, gemalen pistachenootjes, safraan etc. Voor de vulling kun je uitgaan van een ganache, dat is room met chocolade, of een botercreme. Maar een lekker lik abrikozenjam of aardbeienmousse is ook heerlijk.

Mij doet het recept denken aan het Nederlandse bokkenpootje, dat ook gemaakt wordt van een beslag van bijvoorbeeld 3 eiwitten, 100 gram gemalen amandelmeel en 200 gram suiker. Voor macarons wordt voor het beste resultaat gebruik gemaakt van warme suikerstroop. Door dit toe te voegen aan de geklopte eiwitten, wordt het eiwitschuim stevig en taai.

Voor mooie ronde, gladde schuimkoekjes moet je een glad spuitmondje op de spuitzak gebruiken. Helaas heb ik die niet, dus heb ik voor mijn macarons gevuld met chocolade ganache een gekarteld mondje gebruikt, wat natuurlijk een iets ander effect geeft. De macarons deden mij zo meer denken aan ronde bokkenpootjes, maar de vorm doet er niet toe: ze waren perfect taai met een heerlijke chocolade canache. Volgende keer gebruik ik een glad spuitmondje en een leuk kleurtje voor het beslag…

Chocolade gevulde macarons Dit heb je nodig: 40 ml water; 150 gram suiker; 110 gram eiwit; 150 gram amandelmeel; 150 gram 150 gram poedersuiker; 150 ml room; 20 gram suiker; 250 gram pure chocolade. Klik voor het recept hier

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Eieren, Gebak met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Variant op een bokkenpootje

 1. Janny Wols schreef:

  Beste Ellen,
  Ik heb een vraag aan jou als deskundige:
  Kun je ook een Botercreme draaien in een staafmixermolentje?? Je hebt tenslotte maar weinig ingrediënten nodig.
  Ik heb dan b.v. nodig een topping voor 6 à 8 cupcakes. Maar voor dat beetje crème moet ik dan iedere keer mijn grote mixer tevoorschijn halen. Ik hoop dat jij mij kan helpen met een positieve oplossing. Groetjes van Janny Wols

  • ellen schreef:

   Hallo Janny,
   Inderdaad heb je voor botercreme niet zoveel ingredienten nodig: boter en poedersuiker. Voor 6-8 cupcakes schat ik dat je met 125 gram poederzuiker en 125 gram zachte boter al een heel eind komt. Ik zou voor zo’n hoeveelheid ook mijn keukenmachine niet gebruiken. Meestal pak ik in zo’n geval mijn handmixer. Maar in een royale staafmixermolentje zou het ook moeten passen. De vraag is of de boter niet teveel aan de kant geslagen wordt door de kracht van het molentje. Toch zou ik het zeker eens sproberen. Je botercreme wordt mooi zalvig van lang kloppen, dus ik hoop dat je dat met een molentje bereikt. Als je een stevige polsslag hebt kun je het ook proberen met een flinke gard of een gummiespatel. Gebruik dan een grote kom zodat je met je pols een behoorlijke slag kunt maken. Zorg in alle gevallen dat je boter mooi zacht is, niet vloeibaar. Hoor graag van je wat je resultaat is!
   Groetjes, Ellen

   • Janny Wols schreef:

    Hallo Ellen, hierbij nog even de ervaring van mij om Botercreme te maken in mijn staafmixermolentje. Nou, niet zo’n succes. Wat je al zei: veel boter tegen de zijkant, iedere keer met een spatel naar beneden halen. Resultaat: toch maar een handmixer gekocht. Botercreme prima gelukt. Dank je voor je advies. Kom vast nog wel eens terug bij je met een vraag.
    Groetjes Janny Wols

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.