Stap voor stap pasta maken

Benodigdheden PastaZorg dat je alle producten vers in huis hebt, trek er dan even wat tijd voor uit, en je maakt een tongstrelende verse pasta. Als je beginnend pastamaker bent, nodig dan niet teveel vrienden uit om te komen eten, tenzij je het als een voorgerechtje serveert of een dag van tevoren bereidt.

Maar als je je lief wil verrassen met iets lekkers, dan scoort dit recept heel hoge ogen.

Verse pasta zelf maken is echt niet moeilijk, het vergt misschien alleen enige oefening. Koop in ieder geval een kleine pastamachine (zelfs de HEMA verkoopt er al een voor slechts 25 euro).

Gebruik geen gewone tarwebloem, maar koop harde durum tarwemeel, Grano Duro, ’00’. Deze meelsoort is veel fijner dan gewone tarwe- of patentbloem en uitermate geschikt voor pasta- of pizzadeeg. Vers pastadeeg wordt eigenlijk altijd met eieren gemaakt. Voor een standaard deeg reken je 1 groot ei op 100 gram bloem. Geen water of olie toevoegen, het eigeel en eiwit geeft voldoende elasticiteit. Maak hooguit af en toe tijdens het kneden je handen vochtig als het deeg echt te zwaar is. Na het kneden moet het deeg ingepakt in plastic op kamertemperatuur minimaal een uur rusten. Hierdoor wordt het deeg door de werking van de gluten soepel en zachter. Het plastic zorgt ervoor dat het deeg geen vocht verliest.

_DSC0009-006 Deeg + eieren klutsen Deeg gemengd Deegbal pasta

Voor het verder bereiden van de pasta wordt de pastamachine gebruikt. Snijd steeds slechts een dikke plak van de totale hoeveelheid deeg af, om deze door de machine te halen. Het overige deeg weer afdekken om uitdroging te voorkomen. De pastamachine heeft 6 standen van dik naar heel dun, de deeglap wordt twee keer door iedere stand gerold tot een dunne lange reep is ontstaan. Nu is het deeg klaar voor verder gebruik: snijden tot linguini (brede lintpasta), vormen van bijvoorbeeld strikjes of voor het vullen (ravioli, tortellini). Je kunt de verse pasta meteen gebruiken of iets laten drogen, op een theedoek met bloem bestrooid. Op deze manier kun je pasta ook een dag eerder voorbereiden. Kook de pasta in ruim gezouten water in kleine hoeveelheden tegelijk, om aan elkaar plakken te voorkomen.

Pasta deegmachine Deegrondjes Deeg met vulling Ravioli

Mijn pastagerecht van vandaag is: ravioli met een vulling van ricotta, kruiden en kaas, geserveerd met een pesto van walnoten en room. Voor de ravioli heb ik rondjes gestoken uit de deeglap en deze met een hoopje vulling tot een half maantje gevouwen. De vulling is zacht en romig, werkelijk tongstrelend!

Ravioli met ricotta Ravioli met walnotenpesto

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
image_print
Dit bericht is geplaatst in Eieren, Pasta & Noedels, Van over de grens, Vega met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.